Ademhaling: Volumes tijdens ademhaling

Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden. 

Word lid of log in om deze inhoud te bekijken.

Lucht in- en uitademen doen we de hele dag, het gaat automatisch maar niet altijd op dezelfde manier. Er zijn heel veel verschillende termen om het longvolume te beschrijven: In deze les leg ik ze aan je uit.

Adem in, adem uit

In rust is je ademvolume ongeveer 500 ml, dat betekent dat je deze hoeveelheid in- én uitademt in rust. Maar als je forceert kom je erachter dat er nog veel meer ruimte in je longen zit. In deze video vertel ik je onder andere over expiratoir en inspiratoir reservevolume en over vitale capaciteit. 

Lege longen?

Je hele longen leeg ademen gaat je niet lukken, hoe hard je ook probeert. En dat is maar goed ook, het bloed moet natuurlijk te allen tijde gas kunnen blijven uitwisselen. Om deze reden zijn de longen zo opgehangen dat zal er altijd een residuvolume aanwezig is. Ik laat je in deze les zien hoe dit zit.

Meld je aan voor de Juf Danielle Academie om deze les te bekijken →

Meer leren over het Ademhalingsstelsel

In de ‘Routekaart Ademhalingsstelsel’ op de Juf Danielle Academie kan je alle lessen bekijken over het ademhalingsstelsel, denk aan onderwerpen zoals Longen, Gaswisseling, Volume en Druk tijdens de Ademhaling, Griep, Pneumonie, Pneumothorax, en Kinkhoest.

Als Academielid krijg je direct toegang tot alle inhoud over het ademhalingsstelsel, en natuurlijk ook over alle andere orgaanstelsels!

Lees er hier meer over:

Zoeken:

Categorieën:

Categories

Youtube, Instagram, Facebook

Gratis download

Word lid van de

Juf Danielle Academie:

Leuk leren over het menselijk lichaam

Het online platform om te leren over anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie.

  • 300+ uitlegvideo’s
  • 2500+ oefenvragen
  • 1000+ flashcards
  • 300+ Actieve Samenvattingen
  • 8 anatomie kleurboeken


En elke week komt er meer bij!

Of lees verder:

Herseninfarct

Herseninfarct Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Een herseninfarct noemen we ook wel ischemisch

Lees verder »

Hoofdpijn

Hoofdpijn Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Hoofdpijn is een veelvoorkomend probleem en kan

Lees verder »