Ademhalingscyclus: Druk tijdens de ademhaling
Ademhalen wordt gedaan door middel van druk; door drukverschillen kan lucht zich in en uit de longen verplaatsen. Lucht stroomt namelijk altijd van hoge druk naar lage druk.
Interpulmonale druk
Als we inademen moet de druk in de longen (oftewel interpulmonale druk) lager zijn dan die van de buitenlucht, dat krijgen we voor elkaar door de ruimte in de thorax te vergroten. Om uit te ademen moet het omgekeerde gebeuren; de druk in de longen moet hoger zijn dan die van de buitenlucht. De ruimte in de thorax verkleint: Het diafragma en de thoraxwand spelen hierbij een hoofdrol.
Intrapleurale druk
Zoals om elk orgaan zit ook om de longen een vlies. Zonder deze longvliezen, ofwel pleura zouden onze longen slappe, elastische hoopjes zijn. Om te kunnen meebewegen met de ademhaling is namelijk enige stevigheid nodig, die wordt verkregen door een dubbel longvlies. De ene laag zit vast aan de longen, de andere aan de thorax, ze worden gescheiden door een laagje vloeistof, dit zorgt voor een vacuüm (intrapleurale druk). Hierdoor zijn de longen als het ware opgehangen in onze thorax.
De hele les bekijken? Meld je aan voor de Juf Danielle Academie →

Meer leren over het Ademhalingsstelsel
In de ‘Routekaart Ademhalingsstelsel’ op de Juf Danielle Academie kan je alle lessen bekijken over het ademhalingsstelsel, denk aan onderwerpen zoals Longen, Gaswisseling, Volume en Druk tijdens de Ademhaling, Griep, Pneumonie, Pneumothorax, en Kinkhoest.
Als Academielid krijg je direct toegang tot alle inhoud over het ademhalingsstelsel, en natuurlijk ook over alle andere orgaanstelsels!
Lees er hier meer over: