Chronische pijn

Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden. 

Word lid of log in om deze inhoud te bekijken.

Pijn is in de basis een heel functioneel mechanisme dat bedoeld is om ons lichaam te beschermen. Maar wat als dat mechanisme ontspoort tot een heftige, ontregelde pathologische reactie? Dat heet chronische pijn. 

De pathologische pijnprikkel en centrale sensitisatie

Fysiologisch gezien bestaat pijn uit vier stappen: transductie, transmissie, modulatie en perceptie.

Wanneer één van deze stappen ontspoord raakt, kan dat leiden tot chronische pijn. De definitie hiervan is pijn die langer bestaat dan van het normale beloop van het herstel mag worden verwacht.

Best wel een weinig concrete definitie eigenlijk… Dit bespreek ik in de video, en daarna gaan we vooral in op centrale sensitisatie: 1 van de belangrijkste onderliggende veroorzakers van chronische pijn waarbij de oorzakelijke pijnprikkel niet meer aanwezig is. 

De fysiologie en pathofysiologie van pijn

We gaan uitgebreid in op hoe pijn kan bestaan als de nociceptieve prikkel verdwenen is. In de meeste gevallen ligt de fout bij modulatie en perceptie. Hoe dat precies zit laat ik je zien in deze les. Bekijk ook de les over de Fysiologie van Pijn (de normale functie van pijn), voor een compleet beeld van zowel de ‘gezonde’ kant van pijn als deze pathologische kant van pijn. 

Bekijk de lessen over pijn via de Juf Danielle Academie. 

Meer leren over het Zenuwstelsel

In de ‘Routekaart Zenuwstelsel’ op de Juf Danielle Academie kan je alle lessen bekijken over de hersenen en zenuwen, denk aan onderwerpen zoals Hersenen, Sympathicus en Parasympathicus, Ruggenmerg, Actiepotentiaal, Hersenzenuwen, Pijn, Chronische Pijn en Epilepsie.

Als Academielid krijg je direct toegang tot alle inhoud over het zenuwstelsel, en natuurlijk ook over alle andere orgaanstelsels!

Lees er hier meer over:

Zoeken:

Categorieën:

Categories

Youtube, Instagram, Facebook

Gratis download

Word lid van de

Juf Danielle Academie:

Leuk leren over het menselijk lichaam

Het online platform om te leren over anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie.

  • 300+ uitlegvideo’s
  • 2500+ oefenvragen
  • 1000+ flashcards
  • 300+ Actieve Samenvattingen
  • 8 anatomie kleurboeken


En elke week komt er meer bij!

Of lees verder:

Plexus

Plexus Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Een plexus is een zenuwvlecht die ontspringt

Lees verder »

Herseninfarct

Herseninfarct Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Een herseninfarct noemen we ook wel ischemisch

Lees verder »