Difterie

Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden. 

Word lid of log in om deze inhoud te bekijken.

Difterie is een ziekte die we in Nederland nauwelijks nog zien, sinds de difterie vaccinatie sinds 1953 is opgenomen in het rijksvaccinatieschema. Tot die tijd was deze ziekte de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen tussen de 4 en 10 jaar oud. Omdat de ziekte nu nog maar zo weinig voorkomt, worden de symptomen steeds minder goed herkend. En dat is gevaarlijk: Want late herkenning (en dus late behandeling) is gevaarlijk bij difterie. 

Groepsimmuniteit

De bacterie Corynebacterium is verantwoordelijk voor difterie, hiervan kennen we vier types, die neem ik in deze video met je door.

De vaccinatiegraad tegen deze ernstige ziekte is in Nederland momenteel 88%, op dit moment is dat hoog genoeg om te spreken van groepsimmuniteit.

Pseudomembraan

De ziekte wordt aerogeen verspreid, ook kan het via een wond binnenkomen, via rauwe melk en via contact met runderen, geiten of schapen. De klachten beginnen meestal met een rode keelholte, hierop ontstaat later een grijs-wit beslag dat gaat bloeden als het wordt weggeschraapt. Dit exsudaat kan zich uitbreiden tot pseudomembraan. De gevolgen hiervan lopen uiteen van vervelend tot levensbedreigend (als het pseudomembraan de luchtwegen afsluit).

Leer over deze ziekte, en over de DKTP vaccinatie in deze les op de Juf Danielle Academie. Bekijk dan meteen ook de andere lessen over de ziektes van de DKTP vaccinatie! →

Meer leren over het Ademhalingsstelsel

In de ‘Routekaart Ademhalingsstelsel’ op de Juf Danielle Academie kan je alle lessen bekijken over het ademhalingsstelsel, denk aan onderwerpen zoals Longen, Gaswisseling, Volume en Druk tijdens de Ademhaling, Griep, Pneumonie, Pneumothorax, en Kinkhoest.

Als Academielid krijg je direct toegang tot alle inhoud over het ademhalingsstelsel, en natuurlijk ook over alle andere orgaanstelsels!

Lees er hier meer over:

Zoeken:

Categorieën:

Categories

Youtube, Instagram, Facebook

Gratis download

Word lid van de

Juf Danielle Academie:

Leuk leren over het menselijk lichaam

Het online platform om te leren over anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie.

  • 300+ uitlegvideo’s
  • 2500+ oefenvragen
  • 1000+ flashcards
  • 300+ Actieve Samenvattingen
  • 8 anatomie kleurboeken


En elke week komt er meer bij!

Of lees verder:

Fysiologie van pijn

Fysiologie van pijn Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Pijn is een overlevingsmechanisme, het

Lees verder »

Hoofdpijn

Hoofdpijn Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Hoofdpijn is een veelvoorkomend probleem en kan

Lees verder »

Ruggenmerg: Anatomie

Ruggenmerg: Anatomie Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Het ruggenmerg vormt samen met de

Lees verder »