Dwarslaesie

Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden. 

Word lid of log in om deze inhoud te bekijken.

Er zijn heel veel verschillende soorten ruggenmergletsel. Het gaat te ver om die allemaal te behandelen. In deze video beperken we ons dan ook tot de dwarslaesie. Grofweg kan een verdeling gemaakt worden tussen letsels die ontstaan van buitenaf en letsels van binnenuit. Een andere indeling is of de dwarslaesie een incomplete dwarslaesie is, of een complete dwarslaesie. 

Incomplete dwarslaesie

Wanneer een dwarslaesie incompleet is, dan is de verschijningsvorm afhankelijk van een aantal zaken. Allereerst moet worden gekeken naar de structuren die zijn aangedaan, in de tweede plaats is bepalend op welk niveau de laesie zit. Als je dit weet, dan kan je beredeneren welke klachten iemand heeft.

Complete dwarslaesie

Wanneer het ruggenmerg in de volledige breedte is aangedaan, spreken we van en complete dwarslaesie. Vanaf het punt waar het defect zit naar beneden zijn er geen sensibele en motorische functies meer intact. Wanneer je een dwarslaesie krijgt op niveau 1 tot en met 3 van de cervicale wervelkolom, dan zal je overlijden, de zenuwen die de ademhaling aansturen zijn dan niet meer werkend. Alle niveaus daaronder zijn te overleven. We behandelen deze niveaus en de problemen die erbij horen van boven naar beneden. Hoe lager de laesie, hoe minder uitgebreid het probleem is.

Meer leren over het Zenuwstelsel

In de ‘Routekaart Zenuwstelsel’ op de Juf Danielle Academie kan je alle lessen bekijken over de hersenen en zenuwen, denk aan onderwerpen zoals Hersenen, Sympathicus en Parasympathicus, Ruggenmerg, Actiepotentiaal, Hersenzenuwen, Pijn, Chronische Pijn en Epilepsie.

Als Academielid krijg je direct toegang tot alle inhoud over het zenuwstelsel, en natuurlijk ook over alle andere orgaanstelsels!

Lees er hier meer over:

Zoeken:

Categorieën:

Categories

Youtube, Instagram, Facebook

Gratis download

Word lid van de

Juf Danielle Academie:

Leuk leren over het menselijk lichaam

Het online platform om te leren over anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie.

  • 300+ uitlegvideo’s
  • 2500+ oefenvragen
  • 1000+ flashcards
  • 300+ Actieve Samenvattingen
  • 8 anatomie kleurboeken


En elke week komt er meer bij!

Of lees verder:

Hoofdpijn

Hoofdpijn Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Hoofdpijn is een veelvoorkomend probleem en kan

Lees verder »

Epilepsie

Epilepsie Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Epilepsie is een aandoening in de hersenen

Lees verder »