Epilepsie

Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden. 

Word lid of log in om deze inhoud te bekijken.

Epilepsie is een aandoening in de hersenen waarbij groepen neuronen tegelijk vuren, hierdoor ontstaat er een grote piek in hersenactiviteit. Een epileptische aanval noemen we ook wel insult of convulsie. Maar een eenmalige epileptische aanval maakt nog geen epilepsie: hiervan is pas sprake bij 2 of meer episodes. Ongeveer 1 op de 150 Nederlanders lijdt aan epilepsie.

Neurotransmitters glutamaat en GABA

Neuronen worden aangestuurd door neurotransmitters, twee belangrijke zijn glutamaat en GABA. De één stimuleert, de ander remt. Als hier iets niet goed loopt, dan gaan alle neuronen tegelijk ‘aan’. Symptomen zijn afhankelijk van de plek in de hersenen waar dit gebeurt, en hoe ver het zich verspreidt.

Focaal of gegeneraliseerd

Epilepsie in 1 hemisfeer noemen we focaal. Hierbij wordt verschil gemaakt tussen een simpele en een complexe aanval. Wanneer de epileptische aanval over 2 hersenhelften gaat, noemen we deze gegeneraliseerd. Er kan sprake zijn van absences of tonisch clonische aanvallen. 

Leer er meer over in de les Epilepsie op de Juf Danielle Academie.

Meer leren over het Zenuwstelsel

In de ‘Routekaart Zenuwstelsel’ op de Juf Danielle Academie kan je alle lessen bekijken over de hersenen en zenuwen, denk aan onderwerpen zoals Hersenen, Sympathicus en Parasympathicus, Ruggenmerg, Actiepotentiaal, Hersenzenuwen, Pijn, Chronische Pijn en Epilepsie.

Als Academielid krijg je direct toegang tot alle inhoud over het zenuwstelsel, en natuurlijk ook over alle andere orgaanstelsels!

Lees er hier meer over:

Zoeken:

Categorieën:

Categories

Youtube, Instagram, Facebook

Gratis download

Word lid van de

Juf Danielle Academie:

Leuk leren over het menselijk lichaam

Het online platform om te leren over anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie.

  • 300+ uitlegvideo’s
  • 2500+ oefenvragen
  • 1000+ flashcards
  • 300+ Actieve Samenvattingen
  • 8 anatomie kleurboeken


En elke week komt er meer bij!

Of lees verder:

Pijn

Pijn Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Iedereen kent pijn. Het is een signaal

Lees verder »

Dwarslaesie

Dwarslaesie Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Er zijn heel veel verschillende soorten ruggenmergletsel.

Lees verder »

Fysiologie van pijn

Fysiologie van pijn Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Pijn is een overlevingsmechanisme, het

Lees verder »