Foetale bloedsomloop
De bloedsomloop van een foetus is anders dan die van iemand die al geboren is. Het is namelijk onmogelijk om te ademen in de baarmoeder: zuurstofinname vindt dus op een heel andere manier plaats in de foetus, en daar zijn een paar aanpassingen voor nodig = de foetale bloedsomloop.
De foetale bloedsomloop bevat omleidingen
Ook bij een foetus is de bloedsomloop een rondje. Het grootste verschil met een geborene is dat de zuurstof niet wordt opgepikt bij de longen, maar bij de navelstrengader (vena umbilicalis). Deze komt uit in de lever van de foetus, hier gaat het via een omleiding naar de vena cava inferior. Zuurstofrijk en zuurstofarm bloed komt hier samen en gaat richting hart.
Zuurstofrijk en zuurstofarm bloed
Vanuit het hart gaat het bloed richting de longen, maar omdat hier nog geen zuurstof opgepikt kan worden, wordt het hier grotendeels omheen geleid. Het precieze verloop van het zuurstofrijke en -arme bloed in een foetus laat ik je zien in de video.
Bekijk de les via de Juf Danielle Academie.

Meer leren over het Hart- en Vaatstelsel
In de ‘Routekaart Hart- en Vaatstelsel’ op de Juf Danielle Academie kan je alle lessen bekijken over het hart- en vaatstelsel, denk aan onderwerpen zoals Bloedvaten, Bloedstolling, Bloedgroepen, Bloeddruk, Preload en Afterload, Atherosclerose, Hartinfarct, Shock, en Leukemie
Als Academielid krijg je direct toegang tot deze inhoud, en natuurlijk ook over alle andere orgaanstelsels!
Lees er hier meer over: