Foetale bloedsomloop

Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden. 

Word lid of log in om deze inhoud te bekijken.

De bloedsomloop van een foetus is anders dan die van iemand die al geboren is. Het is namelijk  onmogelijk om te ademen in de baarmoeder: zuurstofinname vindt dus op een heel andere manier plaats in de foetus, en daar zijn een paar aanpassingen voor nodig = de foetale bloedsomloop. 

De foetale bloedsomloop bevat omleidingen

Ook bij een foetus is de bloedsomloop een rondje. Het grootste verschil met een geborene is dat de zuurstof niet wordt opgepikt bij de longen, maar bij de navelstrengader (vena umbilicalis). Deze komt uit in de lever van de foetus, hier gaat het via een omleiding naar de vena cava inferior. Zuurstofrijk en zuurstofarm bloed komt hier samen en gaat richting hart. 

Zuurstofrijk en zuurstofarm bloed

Vanuit het hart gaat het bloed richting de longen, maar omdat hier nog geen zuurstof opgepikt kan worden, wordt het hier grotendeels omheen geleid. Het precieze verloop van het zuurstofrijke en -arme bloed in een foetus laat ik je zien in de video.

Bekijk de les via de Juf Danielle Academie.

Meer leren over het Hart- en Vaatstelsel

In de ‘Routekaart Hart- en Vaatstelsel’ op de Juf Danielle Academie kan je alle lessen bekijken over het hart- en vaatstelsel, denk aan onderwerpen zoals Bloedvaten, Bloedstolling, Bloedgroepen, Bloeddruk, Preload en Afterload, Atherosclerose, Hartinfarct, Shock, en Leukemie

Als Academielid krijg je direct toegang tot deze inhoud, en natuurlijk ook over alle andere orgaanstelsels!

Lees er hier meer over:

Zoeken:

Categorieën:

Categories

Youtube, Instagram, Facebook

Gratis download

Word lid van de

Juf Danielle Academie:

Leuk leren over het menselijk lichaam

Het online platform om te leren over anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie.

  • 300+ uitlegvideo’s
  • 2500+ oefenvragen
  • 1000+ flashcards
  • 300+ Actieve Samenvattingen
  • 8 anatomie kleurboeken


En elke week komt er meer bij!

Of lees verder:

Reflexen

Reflexen Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Een reflex is een snelle beweging die

Lees verder »

Dwarslaesie

Dwarslaesie Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Er zijn heel veel verschillende soorten ruggenmergletsel.

Lees verder »