Gezichtsveld en hemianopsie

Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden. 

Word lid of log in om deze inhoud te bekijken.

Problemen van het gezichtsveld wordt ook wel hemianopsie genoemd. De visuele banen geleiden prikkels van het oog naar de hersenschors waar ze verwerkt zullen worden. 

Gezichtsveld en chiasma opticum

Licht dat het oog binnenvalt landt op het netvlies (de retina). Hier wordt het omgezet naar elektrische prikkels die via de nervus opticus naar de hersenen doorgestuurd worden. Licht dat van links op het oog valt wordt verwerkt door de rechterhersenhelft en licht dat van rechts komt door de linkerhersenhelft. Deze kruising noemen we het chiasma opticum. Hoe dat precies zit met links naar rechts, en rechts naar links bespreken we in deze les!

Hoe hemianopsie ontstaat

Vanuit de nervus opticus vervolgt het licht z’n weg over de tractus opticus, vervolgens passeert het nog enkele stations waarover ik je vertel in de video en landt het in de occipitaalkwab op de hersenschors. Doordat je weet hoe licht dat binnenkomt door het oog loopt, begrijp je ook waarom problemen met het gezichtsveld vaak halfzijdig zijn = hemianopsie (hemi betekent half).

In deze les bespreken we verschillende visusproblemen en hoe deze op basis van symptomen terug te leiden zijn naar de lokalisatie/oorzaak.

Bekijk de video via de Juf Danielle Academie

Meer leren over de Zintuigen

In de ‘Routekaart Zintuigen’ op de Juf Danielle Academie kan je alle lessen bekijken over de zintuigen, denk aan onderwerpen zoals Visus, Gezichtsveld, Gehoor, en Pupilreflex.

Als Academielid krijg je direct toegang tot alle inhoud over de zintuigen, en natuurlijk ook over alle andere orgaanstelsels!

Lees er hier meer over:

Zoeken:

Categorieën:

Categories

Youtube, Instagram, Facebook

Gratis download

Word lid van de

Juf Danielle Academie:

Leuk leren over het menselijk lichaam

Het online platform om te leren over anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie.

  • 300+ uitlegvideo’s
  • 2500+ oefenvragen
  • 1000+ flashcards
  • 300+ Actieve Samenvattingen
  • 8 anatomie kleurboeken


En elke week komt er meer bij!

Of lees verder:

Dwarslaesie

Dwarslaesie Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Er zijn heel veel verschillende soorten ruggenmergletsel.

Lees verder »

Ruggenmerg: Anatomie

Ruggenmerg: Anatomie Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Het ruggenmerg vormt samen met de

Lees verder »

Plexus

Plexus Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Een plexus is een zenuwvlecht die ontspringt

Lees verder »