Glucosespiegel
De glucosespiegel, ook wel bloedsuikerspiegel genoemd, wordt door verschillende factoren bepaald en op diverse plekken in het lichaam geregeld. In deze video neem ik je mee op reis langs die plekken.
Glucose komt het lichaam binnen in de vorm van koolhydraten (suikers en zetmeel). In de darm worden die verteerd waarna de glucose in het bloed terechtkomt. De concentratie glucose in het bloed wordt streng bewaakt als onderdeel van de homeostase. De pancreas is hoofdrolspeler bij de regeling van de glucosespiegel, dat doet ie via exocriene functies en endocriene functies. In deze video zoomen we in op die laatste. We gaan het uitgebreid hebben over insuline, glucagon en somatostatine.
Insuline zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel daalt, hiervoor heeft het verschillende trucjes. Glucagon is de tegenhanger van insuline en komt juist in actie wanneer de glucosespiegel te laag wordt. Somatostatine kan je vergelijken met een strenge schooljuf die deze twee in het gareel houdt.

Meer leren over het Spijsverteringsstelsel
In de ‘Routekaart Spijsverteringsstelsel’ op de Juf Danielle Academie kan je alle lessen bekijken over het maagdarmstelsel, denk aan onderwerpen zoals Lever, Gal, Pancreas, Bilirubine en Icterus, Levercirrose, Hepatitis B, en de Ziekte van Crohn
Als Academielid krijg je direct toegang tot alle inhoud over het spijsverteringsstelsel, en natuurlijk ook over alle andere orgaanstelsels!
Lees er hier meer over: