Hepatitis B en vaccinatie

Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden. 

Word lid of log in om deze inhoud te bekijken.

Hepatitis B komt wereldwijd erg veel voor. Je krijgt het door een virus dat leverontsteking veroorzaakt. Besmetting kan op diverse manieren plaatsvinden, namelijk via contact met bloed, speeksel, vaginaalvocht, sperma, vruchtwater en moedermelk.

Acute hepatitis vs. Chronische hepatitis

Wanneer het virus eenmaal het lichaam binnengekomen is, zal het de hepatocyten (levercellen) ziek maken waardoor die nog meer hepatitis B deeltjes gaan produceren. Afhankelijk van hoe je afweersysteem reageert kunnen er twee dingen gebeuren bij een besmetting; een acute hepatitis, of een chronische hepatitis. Met name die laatste vorm is gevreesd.

Immuuntolerante, immuno-actieve, en inactieve fase

De acute vorm steekt zo’n 1 tot 6 maanden na besmetting de kop op. In veel gevallen verloopt de ziekte asymptomatisch, dus ongemerkt. Wanneer je wel symptomen krijgt moet je denken aan koorts, vermoeidheid en gewrichtspijn. De chronische vorm verloopt minder gunstig, deze kent drie fases die ik met je ga bespreken; de immuuntolerante fase, de immuno-actieve fase en de inactieve fase. Verder gaan we het nog hebben over de diagnostiek en de behandeling van de ziekte en natuurlijk over preventie (vaccinatie).

Bekijk de les via de Juf Danielle Academie

Meer leren over het Spijsverteringsstelsel

In de ‘Routekaart Spijsverteringsstelsel’ op de Juf Danielle Academie kan je alle lessen bekijken over het maagdarmstelsel, denk aan onderwerpen zoals Lever, Gal, Pancreas, Bilirubine en Icterus, Levercirrose, Hepatitis B, en de Ziekte van Crohn

Als Academielid krijg je direct toegang tot alle inhoud over het spijsverteringsstelsel, en natuurlijk ook over alle andere orgaanstelsels!

Lees er hier meer over:

Zoeken:

Categorieën:

Categories

Youtube, Instagram, Facebook

Gratis download

Word lid van de

Juf Danielle Academie:

Leuk leren over het menselijk lichaam

Het online platform om te leren over anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie.

  • 300+ uitlegvideo’s
  • 2500+ oefenvragen
  • 1000+ flashcards
  • 300+ Actieve Samenvattingen
  • 8 anatomie kleurboeken


En elke week komt er meer bij!

Of lees verder:

Dwarslaesie

Dwarslaesie Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Er zijn heel veel verschillende soorten ruggenmergletsel.

Lees verder »

Epilepsie

Epilepsie Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Epilepsie is een aandoening in de hersenen

Lees verder »