Herseninfarct

Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden. 

Word lid of log in om deze inhoud te bekijken.

Een herseninfarct noemen we ook wel ischemisch CVA. Het is de meestvoorkomende vorm van een beroerte. 

Herseninfarct: Ischemisch CVA

Een gedeelte van het hersenweefsel wordt afgesloten van bloed en krijgt daardoor geen zuurstof meer. In de meeste gevallen ontstaat deze situatie door een bloedstolsel die z’n oorsprong vindt elders in het lichaam, denk bijvoorbeeld aan atriumfibrilleren. Andere oorzaken zijn een propje van vet, beenmerg, lucht, of tumorcellen. Het ‘propje’ kan dus eigenlijk van alles zijn. Wanneer een afsluiting zich snel oplost (door medisch handelen, of door het lichaam zelf) dan kan definitieve schade aan het hersenweefsel hopelijk zoveel mogelijk voorkomen worden. 

Safety-mechanisme

Het lichaam heeft een eigen safety-mechanisme om de kans op een ischemisch CVA zo klein mogelijk te maken: de Cirkel van Willis. De symptomen van een CVA zijn afhankelijk van de plek waar de afsluiting zich precies bevindt. Hierover gaan we het hebben in deze video. Ook vertel ik je over het onderzoek en de behandeling.

Bekijk de les via de Juf Danielle Academie

Meer leren over het Zenuwstelsel

In de ‘Routekaart Zenuwstelsel’ op de Juf Danielle Academie kan je alle lessen bekijken over de hersenen en zenuwen, denk aan onderwerpen zoals Hersenen, Sympathicus en Parasympathicus, Ruggenmerg, Actiepotentiaal, Hersenzenuwen, Pijn, Chronische Pijn en Epilepsie.

Als Academielid krijg je direct toegang tot alle inhoud over het zenuwstelsel, en natuurlijk ook over alle andere orgaanstelsels!

Lees er hier meer over:

Zoeken:

Categorieën:

Categories

Youtube, Instagram, Facebook

Gratis download

Word lid van de

Juf Danielle Academie:

Leuk leren over het menselijk lichaam

Het online platform om te leren over anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie.

  • 300+ uitlegvideo’s
  • 2500+ oefenvragen
  • 1000+ flashcards
  • 300+ Actieve Samenvattingen
  • 8 anatomie kleurboeken


En elke week komt er meer bij!

Of lees verder:

Dwarslaesie

Dwarslaesie Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Er zijn heel veel verschillende soorten ruggenmergletsel.

Lees verder »

Chronische pijn

Chronische pijn Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Pijn is in de basis een

Lees verder »

Ruggenmerg: Anatomie

Ruggenmerg: Anatomie Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Het ruggenmerg vormt samen met de

Lees verder »