Hersenvliezen
De hersenvliezen ofwel meningen hebben we in drie soorten. Van buiten naar binnen onderscheiden we de dura, de arachnoïdea en de pia. Tussen deze vliezen bevinden zich kleine ruimtes. De hersenvliezen zijn bedoeld voor schokabsorptie en ze dienen als een soort veiligheidsriem voor de hersenen.
De drie hersenvliezen
De dura mater is een dik, stevig vlies dat vastzit aan de schedel. Voor het grootste gedeelte bestaat de dura uit twee aan elkaar geplakte vliezen. Meer over de dura leer en zie je in de video. De arachnoïdea dankt z’n naam aan de vezels waaruit ie is opgebouwd. Met z’n spinnenwebachtige vezels zit ie vast aan de pia, de ruimte tussen die vezels noemen we de subarachnoïdale ruimte. Deze is gevuld waardoor de hersenen als het ware drijven, dat is nodig voor de schokabsorptie maar heeft ook nog andere functies. Tot slot de pia; dit is het binnenste hersenvlies en volgt alle contouren van de hersenen. Ze bevatten belangrijke bloedvaten die de hersenschors van bloed voorzien.
Het ruggenmerg
De drie hersenvliezen lopen door tot in het ruggenmerg. De dura is hier niet vergroeid met de ruggenwervels, zoals het dat wel is met de schedel. Dit levert nog een extra ruimte op; de epidurale ruimte. Waar deze voor is, hoe we ‘m gebruiken en wat de functie van de overige hersenvliezen in het ruggenmerg is vertel ik je in de video.

Meer leren over het Zenuwstelsel
In de ‘Routekaart Zenuwstelsel’ op de Juf Danielle Academie kan je alle lessen bekijken over de hersenen en zenuwen, denk aan onderwerpen zoals Hersenen, Sympathicus en Parasympathicus, Ruggenmerg, Actiepotentiaal, Hersenzenuwen, Pijn, Chronische Pijn en Epilepsie.
Als Academielid krijg je direct toegang tot alle inhoud over het zenuwstelsel, en natuurlijk ook over alle andere orgaanstelsels!
Lees er hier meer over: