Keizersnede

Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden. 

Word lid of log in om deze inhoud te bekijken.

Als een kind operatief via de buikwand ter wereld komt, heet dat een keizersnede (sectio caesarea). In Nederland wordt 15% van de kinderen op deze manier geboren, dit percentage varieert erg tussen landen onderling.

Geplande of ongeplande keizersnede

Een keizersnede kan gepland of ongepland plaatsvinden. In beide gevallen zijn er verschillende overwegingen die hiertoe kunnen leiden, daar gaan we het over hebben in de video. Geplande sectio’s worden van te voren ingepland, zoals de naam al suggereert. Een ongeplande sectio (in de volksmond vaak spoedkeizersnede genoemd) gebeurt als er tijdens de bevalling een omstandigheid optreedt waardoor een keizersnede voor moeder en/of kind gunstiger is dan een vaginale bevalling, maar dit betekent gelukkig niet dat alle ongeplande sectio’s superspoed sectio’s zijn. Alleen in zeldzame gevallen zal een keizersnede een kwestie van leven of dood zijn voor moeder en/of kind: in zo’n geval wordt gesproken van een code rood sectio.

Vroeger vs. nu

Vroeger werd bij een keizersnede een grote verticale snede gemaakt, tegenwoordig gaat het er wat subtieler aan toe in de vorm van een zogenaamde bikinisnede. Een gedeelte van de opening wordt niet gesneden maar gescheurd, dit leidt tot een beter herstel. Meer over de manier waarop een kind via een keizersnede ter wereld komt, en over de voor- en nadelen hiervan leer je in deze video.

Bekijk de les via de Juf Danielle Academie.

Meer leren over de voortplanting

In de ‘Routekaart Voortplanting en Ontwikkeling’ op de Juf Danielle Academie kan je alle lessen bekijken over de voortplanting, denk aan onderwerpen zoals Menstruatiecyclus, Zwangerschap, Embryologie, Tweelingen, Bevalling, Foetale Nood, en de Prematuur.

Als Academielid krijg je direct toegang tot alle inhoud over de voortplanting, en natuurlijk ook over alle andere orgaanstelsels!

Lees er hier meer over:

Zoeken:

Categorieën:

Categories

Youtube, Instagram, Facebook

Gratis download

Word lid van de

Juf Danielle Academie:

Leuk leren over het menselijk lichaam

Het online platform om te leren over anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie.

  • 300+ uitlegvideo’s
  • 2500+ oefenvragen
  • 1000+ flashcards
  • 300+ Actieve Samenvattingen
  • 8 anatomie kleurboeken


En elke week komt er meer bij!

Of lees verder:

Epilepsie

Epilepsie Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Epilepsie is een aandoening in de hersenen

Lees verder »

Hersenzenuwen

Hersenzenuwen Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. We hebben twaalf hersenzenuwen. In deze video

Lees verder »

Chronische pijn

Chronische pijn Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Pijn is in de basis een

Lees verder »