Liquor en ventrikels

Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden. 

Word lid of log in om deze inhoud te bekijken.

Als we het hebben over ventrikels en liquor, dan hebben we het over onze hersenkamers en hersenvloeistof. De hersenen zijn erg kwetsbaar en moeten goed beschermd worden: Dit is dan ook de belangrijke functie van ventrikels en de liquor die zij maken. 

De route die liquor aflegt

Liquor is niet zomaar water: het is een vloeistof die vol zit met voedingsstoffen en de mogelijkheid heeft om afvalstoffen af te voeren. De liquor wordt gemaakt in onze ventrikels. De route die het aflegt laat ik je in de video zien aan de hand van overzichtstekeningen.

Hydrocephalus

Omdat er op elk moment hersenvloeistof wordt aangemaakt zal er wanneer er iets mis gaat met dit systeem een hydrocephalus (waterhoofd) ontstaan. Dat kan op twee manieren; of er wordt teveel liquor aangemaakt, of de afvoer is verstoord. Het gevolg is verdrukking van de hersenen, een levensgevaarlijke situatie dus!

Bekijk de les via de Juf Danielle Academie

Meer leren over het Zenuwstelsel

In de ‘Routekaart Zenuwstelsel’ op de Juf Danielle Academie kan je alle lessen bekijken over de hersenen en zenuwen, denk aan onderwerpen zoals Hersenen, Sympathicus en Parasympathicus, Ruggenmerg, Actiepotentiaal, Hersenzenuwen, Pijn, Chronische Pijn en Epilepsie.

Als Academielid krijg je direct toegang tot alle inhoud over het zenuwstelsel, en natuurlijk ook over alle andere orgaanstelsels!

Lees er hier meer over:

Zoeken:

Categorieën:

Categories

Youtube, Instagram, Facebook

Gratis download

Word lid van de

Juf Danielle Academie:

Leuk leren over het menselijk lichaam

Het online platform om te leren over anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie.

  • 300+ uitlegvideo’s
  • 2500+ oefenvragen
  • 1000+ flashcards
  • 300+ Actieve Samenvattingen
  • 8 anatomie kleurboeken


En elke week komt er meer bij!

Of lees verder:

Ruggenmerg: Anatomie

Ruggenmerg: Anatomie Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Het ruggenmerg vormt samen met de

Lees verder »

Hersenbloeding

Hersenbloeding Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. In deze uitgebreide video over hersenbloeding gaan

Lees verder »

Herseninfarct

Herseninfarct Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Een herseninfarct noemen we ook wel ischemisch

Lees verder »
6 Studietips voor Efficiënt leren

Als je student bent, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar het antwoord: Hoe kan ik het meest efficiënt leren? In dit PDFje geef ik jou 6 van mijn studietips waarmee ik mijn studie ben doorgekomen.

Je ontvangt direct een mail met daarin het PDFje :)

Anatomie Kleurboek: Arteriën en Venen
Meld je aan voor e-mails van JufDanielle en ontvang binnen een paar minuten het Anatomie Kleurboek in jouw inbox!
Marketing by