Nefron

Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden. 

Word lid of log in om deze inhoud te bekijken.

Als we inzoomen op de nieren zien we kleine structuren die we nefronen noemen. Er zitten er ongeveer een miljoen in een nier, en ze zijn verantwoordelijk voor de belangrijke functie van de nier: Urine maken. In deze video laat ik je zien hoe het nefron zijn werk doet.

Uitscheiding van de juiste stoffen

Nefronen spelen een belangrijke rol bij de samenstelling van urine, ze zorgen ervoor dat de juiste stoffen behouden of juist uitgescheiden worden. Ik neem je achtereenvolgens mee langs het eerste deel van het nefron, dat doet aanpassingen aan de inhoud van de voorurine. Vervolgens passeren we de lis van Henle, hier worden water en zouten terug gehaald naar het lichaam. Via de distale tubulus waar de ‘fine tuning‘ plaatsvindt komen we uiteindelijk uit in de verzamelbuis waar nog wat laatste stoffen worden teruggehaald naar het lichaam.

Hormonen en creatinine

Ook ga ik je vertellen over de invloed van hormonen op dit systeem zoals ADH, en hoe bepalend die zijn in de samenstelling van je urine. Tot slot staan we nog stil bij creatinine en welke rol dit speelt bij de nierfunctie (eGFR).

Bekijk de les via de Juf Danielle Academie.

Meer leren over het Urinewegstelsel

In de ‘Routekaart Urinewegstelsel’ op de Juf Danielle Academie kan je alle lessen bekijken over de urinewegen, denk aan onderwerpen zoals Nefronen, Nierfunctie, Blaas en Mictie, Urineproductie, Zuur-Base evenwicht, en Anion Gap.

Als Academielid krijg je direct toegang tot alle inhoud over het urinewegstelsel, en natuurlijk ook over alle andere orgaanstelsels!

Lees er hier meer over:

Zoeken:

Categorieën:

Categories

Youtube, Instagram, Facebook

Gratis download

Word lid van de

Juf Danielle Academie:

Leuk leren over het menselijk lichaam

Het online platform om te leren over anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie.

  • 300+ uitlegvideo’s
  • 2500+ oefenvragen
  • 1000+ flashcards
  • 300+ Actieve Samenvattingen
  • 8 anatomie kleurboeken


En elke week komt er meer bij!

Of lees verder:

Dwarslaesie

Dwarslaesie Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Er zijn heel veel verschillende soorten ruggenmergletsel.

Lees verder »