Nierfunctie en eGFR

Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden. 

Word lid of log in om deze inhoud te bekijken.

In het voorste stukje van het nefron vindt filtratie plaats, dit geeft ons de estimated glomerulaire filtratie rate (eGFR). Hoe dit precies werkt leer je in deze les. 

Filtering van het bloed

Filtratie van het bloed naar het kapsel van Bowman vindt plaats in het voorste stukje van het nefron. Hoe veel en hoe snel er gefiltreerd wordt is afhankelijk van twee factoren: de stevigheid van de capillairwand en de hoogte van de krachten.

eGFR

Om de estimated glomerulaire filtratie rate (eGFR) te bepalen wordt er wat bloed afgenomen. Dit bloed wordt getest op creatinine: Een stofje dat alleen gefiltreerd wordt aan het begin van het nefron en verder niet meer bewerkt wordt (geen secretie danwel reabsorptie). Dit geeft dus een goed beeld van de filtratie. Op die uitkomst wordt een formule losgelaten die het antwoord op de vraag geeft. Mocht deze berekening onvoldoende informatie opleveren, dan is er de mogelijkheid om 24 uur lang alle urine op te vangen, en deze te controleren op de aanwezigheid van creatinine en specifieke afvalstoffen.

Leer er alles over in deze les op de Juf Danielle Academie.

Meer leren over het Urinewegstelsel

In de ‘Routekaart Urinewegstelsel’ op de Juf Danielle Academie kan je alle lessen bekijken over de urinewegen, denk aan onderwerpen zoals Nefronen, Nierfunctie, Blaas en Mictie, Urineproductie, Zuur-Base evenwicht, en Anion Gap.

Als Academielid krijg je direct toegang tot alle inhoud over het urinewegstelsel, en natuurlijk ook over alle andere orgaanstelsels!

Lees er hier meer over:

Zoeken:

Categorieën:

Categories

Youtube, Instagram, Facebook

Gratis download

Word lid van de

Juf Danielle Academie:

Leuk leren over het menselijk lichaam

Het online platform om te leren over anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie.

  • 300+ uitlegvideo’s
  • 2500+ oefenvragen
  • 1000+ flashcards
  • 300+ Actieve Samenvattingen
  • 8 anatomie kleurboeken


En elke week komt er meer bij!

Of lees verder:

Herseninfarct

Herseninfarct Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Een herseninfarct noemen we ook wel ischemisch

Lees verder »

Epilepsie

Epilepsie Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Epilepsie is een aandoening in de hersenen

Lees verder »

Hoofdpijn

Hoofdpijn Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Hoofdpijn is een veelvoorkomend probleem en kan

Lees verder »
6 Studietips voor Efficiënt leren

Als je student bent, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar het antwoord: Hoe kan ik het meest efficiënt leren? In dit PDFje geef ik jou 6 van mijn studietips waarmee ik mijn studie ben doorgekomen.

Je ontvangt direct een mail met daarin het PDFje :)

Anatomie Kleurboek: Arteriën en Venen
Meld je aan voor e-mails van JufDanielle en ontvang binnen een paar minuten het Anatomie Kleurboek in jouw inbox!
Marketing by