Plexus

Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden. 

Word lid of log in om deze inhoud te bekijken.

Een plexus is een zenuwvlecht die ontspringt uit het ruggenmerg. Het is de plek waar een zenuw overkruist naar een andere zenuw. Deze plekken hebben we erg veel in het lichaam, maar de grootste vinden we direct naast het ruggenmerg.

Plexus zorgt voor een buffer

Dat de zenuwen zijn ondergebracht in een vlechtwerk is niet zonder reden: wanneer er een beschadiging ontstaat is er op deze manier namelijk nog een buffer die nog wel werkt. Hoe dat precies werkt laat ik je zien in de video.

Verschillende plexussen en hun relevantie

Vanuit het ruggenmerg onderscheiden we cervicale, brachiale, lumbale en sacrale plexussen. De plexus brachialis is klinisch gezien de meest relevante, hij treedt uit tussen C5, C6, C7, C8 en T1. Dit is de plexus die beschadigd kan raken bij een schouderdystocie. Bekijk de video voor uitleg hierover. 

Bekijk de les via de Juf Danielle Academie

Meer leren over het Zenuwstelsel

In de ‘Routekaart Zenuwstelsel’ op de Juf Danielle Academie kan je alle lessen bekijken over de hersenen en zenuwen, denk aan onderwerpen zoals Hersenen, Sympathicus en Parasympathicus, Ruggenmerg, Actiepotentiaal, Hersenzenuwen, Pijn, Chronische Pijn en Epilepsie.

Als Academielid krijg je direct toegang tot alle inhoud over het zenuwstelsel, en natuurlijk ook over alle andere orgaanstelsels!

Lees er hier meer over:

Zoeken:

Categorieën:

Categories

Youtube, Instagram, Facebook

Gratis download

Word lid van de

Juf Danielle Academie:

Leuk leren over het menselijk lichaam

Het online platform om te leren over anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie.

  • 300+ uitlegvideo’s
  • 2500+ oefenvragen
  • 1000+ flashcards
  • 300+ Actieve Samenvattingen
  • 8 anatomie kleurboeken


En elke week komt er meer bij!

Of lees verder:

Hersenvliezen

Hersenvliezen Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. De hersenvliezen ofwel meningen hebben we in

Lees verder »

Polio en vaccinatie

Polio en vaccinatie Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Polio of voluit poliomyelitis kennen

Lees verder »