Pneumonie

Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden. 

Word lid of log in om deze inhoud te bekijken.

Pneumonie (longontsteking) is een infectie van de alveoli (longblaasjes) en het omliggende longweefsel. Meestal wordt deze veroorzaakt door een bacterie of virus, maar in zeldzame gevallen kan ook een schimmel of parasiet de boosdoener zijn. 

Beschermingsmechanismen

Om ervoor te zorgen dat we efficiënt kunnen ademen (en gas kunnen uitwisselen) heeft het lichaam een aantal beschermingsmechanismen. Wanneer één van die schakels niet goed werkt, is de kans op het ontwikkelen van longontsteking groter. Wat deze mechanismen precies zijn leer je in deze les. 

Verschijnselen en behandeling van pneumonie

In het begin van de ziekte zien we meestal koorts, koude rillingen, productieve hoest, pijnlijke ademhaling en kortademigheid. Bij een pneumonie zie je een stijging van het CRP en het aantal leukocyten. Aanvullend kunnen een thoraxfoto en eventueel sputumkweek worden gedaan. Afhankelijk van de ernst van de ontsteking zal de behandeling worden bepaald, hierover hoor en zie je meer in de video.

Word lid van de Juf Danielle Academie om deze les te maken →

Meer leren over het Ademhalingsstelsel

In de ‘Routekaart Ademhalingsstelsel’ op de Juf Danielle Academie kan je alle lessen bekijken over het ademhalingsstelsel, denk aan onderwerpen zoals Longen, Gaswisseling, Volume en Druk tijdens de Ademhaling, Griep, Pneumonie, Pneumothorax, en Kinkhoest.

Als Academielid krijg je direct toegang tot alle inhoud over het ademhalingsstelsel, en natuurlijk ook over alle andere orgaanstelsels!

Lees er hier meer over:

Zoeken:

Categorieën:

Categories

Youtube, Instagram, Facebook

Gratis download

Word lid van de

Juf Danielle Academie:

Leuk leren over het menselijk lichaam

Het online platform om te leren over anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie.

  • 300+ uitlegvideo’s
  • 2500+ oefenvragen
  • 1000+ flashcards
  • 300+ Actieve Samenvattingen
  • 8 anatomie kleurboeken


En elke week komt er meer bij!

Of lees verder:

Epilepsie

Epilepsie Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Epilepsie is een aandoening in de hersenen

Lees verder »

Hersenbloeding

Hersenbloeding Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. In deze uitgebreide video over hersenbloeding gaan

Lees verder »

Plexus

Plexus Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Een plexus is een zenuwvlecht die ontspringt

Lees verder »