Pneumonie
Pneumonie (longontsteking) is een infectie van de alveoli (longblaasjes) en het omliggende longweefsel. Meestal wordt deze veroorzaakt door een bacterie of virus, maar in zeldzame gevallen kan ook een schimmel of parasiet de boosdoener zijn.
Beschermingsmechanismen
Om ervoor te zorgen dat we efficiënt kunnen ademen (en gas kunnen uitwisselen) heeft het lichaam een aantal beschermingsmechanismen. Wanneer één van die schakels niet goed werkt, is de kans op het ontwikkelen van longontsteking groter. Wat deze mechanismen precies zijn leer je in deze les.
Verschijnselen en behandeling van pneumonie
In het begin van de ziekte zien we meestal koorts, koude rillingen, productieve hoest, pijnlijke ademhaling en kortademigheid. Bij een pneumonie zie je een stijging van het CRP en het aantal leukocyten. Aanvullend kunnen een thoraxfoto en eventueel sputumkweek worden gedaan. Afhankelijk van de ernst van de ontsteking zal de behandeling worden bepaald, hierover hoor en zie je meer in de video.
Word lid van de Juf Danielle Academie om deze les te maken →

Meer leren over het Ademhalingsstelsel
In de ‘Routekaart Ademhalingsstelsel’ op de Juf Danielle Academie kan je alle lessen bekijken over het ademhalingsstelsel, denk aan onderwerpen zoals Longen, Gaswisseling, Volume en Druk tijdens de Ademhaling, Griep, Pneumonie, Pneumothorax, en Kinkhoest.
Als Academielid krijg je direct toegang tot alle inhoud over het ademhalingsstelsel, en natuurlijk ook over alle andere orgaanstelsels!
Lees er hier meer over: