Polio en vaccinatie

Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden. 

Word lid of log in om deze inhoud te bekijken.

Polio of voluit poliomyelitis kennen we ook wel als kinderverlamming. Dit virus verspreidt zich van mens op mens via fecaal orale transmissie en besmet drinkwater. Via de mond komen de cellen in de keel, het maagdarmstelsel en de lymfebanen. 

Symptomen van polio

90 tot 95% van de mensen die polio oplopen krijgen hier geen of weinig symptomen van. Bij 0,5 tot 1% zal het virus doordringen tot het ruggenmerg en de hersenstam, dit is de groep die de kenmerkende poliosymptomen krijgt. Motorische zenuwen raken beschadigd door het virus waardoor bepaalde spieren zullen uitvallen. De onderste extremiteiten zijn hierbij vaker aangedaan dan de bovenste. Ook de hersenzenuwen kunnen worden aangedaan, dit heeft ernstige gevolgen.

Lange termijn gevolgen: Post-poliosyndroom

De verlammingen zijn blijvend en kunnen wanneer ze optreden op jonge leeftijd leiden tot misvormingen van de ledematen. Mensen die besmet zijn met het poliovirus kunnen ook 15 tot 40 jaar na dato (opnieuw) klachten krijgen, dit noemen we het post-poliosyndroom. Meer hierover vertel ik je in de les, ook gaan we het hebben over de diagnostiek en DKTP-vaccinatie.

Bekijk de les via www.JufDanielleAcademie.com

Meer leren over het Zenuwstelsel

In de ‘Routekaart Zenuwstelsel’ op de Juf Danielle Academie kan je alle lessen bekijken over de hersenen en zenuwen, denk aan onderwerpen zoals Hersenen, Sympathicus en Parasympathicus, Ruggenmerg, Actiepotentiaal, Hersenzenuwen, Pijn, Chronische Pijn en Epilepsie.

Als Academielid krijg je direct toegang tot alle inhoud over het zenuwstelsel, en natuurlijk ook over alle andere orgaanstelsels!

Lees er hier meer over:

Zoeken:

Categorieën:

Categories

Youtube, Instagram, Facebook

Gratis download

Word lid van de

Juf Danielle Academie:

Leuk leren over het menselijk lichaam

Het online platform om te leren over anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie.

  • 300+ uitlegvideo’s
  • 2500+ oefenvragen
  • 1000+ flashcards
  • 300+ Actieve Samenvattingen
  • 8 anatomie kleurboeken


En elke week komt er meer bij!

Of lees verder:

Hoofdpijn

Hoofdpijn Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Hoofdpijn is een veelvoorkomend probleem en kan

Lees verder »

Plexus

Plexus Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Een plexus is een zenuwvlecht die ontspringt

Lees verder »