Pupilreflex

Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden. 

Word lid of log in om deze inhoud te bekijken.

De pupilreflex kan getest worden door met een lichtje in het oog te schijnen: Vervolgens zie je in de normale pupilreflex een vernauwing van de pupil in beide ogen. In deze les bepreek ik het beloop van deze reflexboog. 

Directe en indirecte pupilreflex

De anatomie van de pupilreflex is best ingewikkeld. Als je namelijk in 1 oog een lichtje schijnt, zal óók in het andere oog een vernauwing van de pupil optreden. De reflex van het oog waarin geschenen wordt noemen we de directe pupilreflex, die van het andere oog de indirecte pupilreflex. Beide ‘wegen’ worden besproken in deze les. 

Diagnostiek

De pupilreflex is heel belangrijk in de diagnostiek. Snappen hoe de directe en indirecte pupilreflex tot stand komen, maakt dat je kunt redeneren waar een probleem zich bevindt. Een afwijkende pupilreflex kan meerdere oorzaken hebben, van levensbedreigend tot mild. 

Bekijk de les via de Juf Danielle Academie

Meer leren over de Zintuigen

In de ‘Routekaart Zintuigen’ op de Juf Danielle Academie kan je alle lessen bekijken over de zintuigen, denk aan onderwerpen zoals Visus, Gezichtsveld, Gehoor, en Pupilreflex.

Als Academielid krijg je direct toegang tot alle inhoud over de zintuigen, en natuurlijk ook over alle andere orgaanstelsels!

Lees er hier meer over:

Zoeken:

Categorieën:

Categories

Youtube, Instagram, Facebook

Gratis download

Word lid van de

Juf Danielle Academie:

Leuk leren over het menselijk lichaam

Het online platform om te leren over anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie.

  • 300+ uitlegvideo’s
  • 2500+ oefenvragen
  • 1000+ flashcards
  • 300+ Actieve Samenvattingen
  • 8 anatomie kleurboeken


En elke week komt er meer bij!

Of lees verder:

Fysiologie van pijn

Fysiologie van pijn Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Pijn is een overlevingsmechanisme, het

Lees verder »

Hersenbloeding

Hersenbloeding Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. In deze uitgebreide video over hersenbloeding gaan

Lees verder »

Reflexen

Reflexen Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Een reflex is een snelle beweging die

Lees verder »