Pupilreflex
De pupilreflex kan getest worden door met een lichtje in het oog te schijnen: Vervolgens zie je in de normale pupilreflex een vernauwing van de pupil in beide ogen. In deze les bepreek ik het beloop van deze reflexboog.
Directe en indirecte pupilreflex
De anatomie van de pupilreflex is best ingewikkeld. Als je namelijk in 1 oog een lichtje schijnt, zal óók in het andere oog een vernauwing van de pupil optreden. De reflex van het oog waarin geschenen wordt noemen we de directe pupilreflex, die van het andere oog de indirecte pupilreflex. Beide ‘wegen’ worden besproken in deze les.
Diagnostiek
De pupilreflex is heel belangrijk in de diagnostiek. Snappen hoe de directe en indirecte pupilreflex tot stand komen, maakt dat je kunt redeneren waar een probleem zich bevindt. Een afwijkende pupilreflex kan meerdere oorzaken hebben, van levensbedreigend tot mild.
Bekijk de les via de Juf Danielle Academie.

Meer leren over de Zintuigen
In de ‘Routekaart Zintuigen’ op de Juf Danielle Academie kan je alle lessen bekijken over de zintuigen, denk aan onderwerpen zoals Visus, Gezichtsveld, Gehoor, en Pupilreflex.
Als Academielid krijg je direct toegang tot alle inhoud over de zintuigen, en natuurlijk ook over alle andere orgaanstelsels!
Lees er hier meer over: