Reflexen
Een reflex is een snelle beweging die optreedt na een sensorische prikkel. In eerste instantie verloopt dit buiten de hersenen om. Er bestaan verschillende soorten reflexen, hierover gaan we het hebben in deze video.
Verschillende soorten reflexen
Er wordt onderscheid gemaakt tussen spinale reflexen, autonome reflexen en primitieve reflexen.
- De spinale reflexen zijn waarschijnlijk de reflexbogen waar je aan denkt als je aan reflexen denkt: Er wordt op een kniepees geslagen en het onderbeen beweegt.
- De autonome reflexen zijn automatische reflexen binnen ons lichaam, die belangrijk zijn voor het beschermen van het lichaam.
- De primitieve reflexen zijn alleen aanwezig in pasgeborenen en hebben (of hadden evolutionair gezien) een overlevingsvoordeel bij baby’s, dit type reflex verdwijnt in de eerste weken van het leven en komen daar in principe niet meer terug. Als we ze later in het leven weer terugzien dan is dat een pathologische reflex: een (hersen)aandoening zorgt ervoor dat deze reflexen weer op te wekken zijn.
Diagnostiek op basis van reflexen
Reflexen worden vaak gebruikt ter diagnostiek. Ze kunnen worden getest om perifeer of centraal zenuwletsel op te sporen. In een normale situatie zijn reflexen aan beide zijden van het lichaam even sterk, maar als er iets aan de hand is kunnen die volledig afwezig zijn of juist heel overdreven aanwezig. Hoe dit komt vertel ik je in de video.
Bekijk de les via de Juf Danielle Academie.

Meer leren over het Zenuwstelsel
In de ‘Routekaart Zenuwstelsel’ op de Juf Danielle Academie kan je alle lessen bekijken over de hersenen en zenuwen, denk aan onderwerpen zoals Hersenen, Sympathicus en Parasympathicus, Ruggenmerg, Actiepotentiaal, Hersenzenuwen, Pijn, Chronische Pijn en Epilepsie.
Als Academielid krijg je direct toegang tot alle inhoud over het zenuwstelsel, en natuurlijk ook over alle andere orgaanstelsels!
Lees er hier meer over: