Reflexen

Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden. 

Word lid of log in om deze inhoud te bekijken.

Een reflex is een snelle beweging die optreedt na een sensorische prikkel. In eerste instantie verloopt dit buiten de hersenen om. Er bestaan verschillende soorten reflexen, hierover gaan we het hebben in deze video.

Verschillende soorten reflexen

Er wordt onderscheid gemaakt tussen spinale reflexen, autonome reflexen en primitieve reflexen.

  • De spinale reflexen zijn waarschijnlijk de reflexbogen waar je aan denkt als je aan reflexen denkt: Er wordt op een kniepees geslagen en het onderbeen beweegt.
  • De autonome reflexen zijn automatische reflexen binnen ons lichaam, die belangrijk zijn voor het beschermen van het lichaam.
  • De primitieve reflexen zijn alleen aanwezig in pasgeborenen en hebben (of hadden evolutionair gezien) een overlevingsvoordeel bij baby’s, dit type reflex verdwijnt in de eerste weken van het leven en komen daar in principe niet  meer terug. Als we ze later in het leven weer terugzien dan is dat een pathologische reflex: een (hersen)aandoening zorgt ervoor dat deze reflexen weer op te wekken zijn. 

Diagnostiek op basis van reflexen

Reflexen worden vaak gebruikt ter diagnostiek. Ze kunnen worden getest om perifeer of centraal zenuwletsel op te sporen. In een normale situatie zijn reflexen aan beide zijden van het lichaam even sterk, maar als er iets aan de hand is kunnen die volledig afwezig zijn of juist heel overdreven aanwezig. Hoe dit komt vertel ik je in de video.

Bekijk de les via de Juf Danielle Academie.

Meer leren over het Zenuwstelsel

In de ‘Routekaart Zenuwstelsel’ op de Juf Danielle Academie kan je alle lessen bekijken over de hersenen en zenuwen, denk aan onderwerpen zoals Hersenen, Sympathicus en Parasympathicus, Ruggenmerg, Actiepotentiaal, Hersenzenuwen, Pijn, Chronische Pijn en Epilepsie.

Als Academielid krijg je direct toegang tot alle inhoud over het zenuwstelsel, en natuurlijk ook over alle andere orgaanstelsels!

Lees er hier meer over:

Zoeken:

Categorieën:

Categories

Youtube, Instagram, Facebook

Gratis download

Word lid van de

Juf Danielle Academie:

Leuk leren over het menselijk lichaam

Het online platform om te leren over anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie.

  • 300+ uitlegvideo’s
  • 2500+ oefenvragen
  • 1000+ flashcards
  • 300+ Actieve Samenvattingen
  • 8 anatomie kleurboeken


En elke week komt er meer bij!

Of lees verder:

Hersenzenuwen

Hersenzenuwen Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. We hebben twaalf hersenzenuwen. In deze video

Lees verder »

Hersenbloeding

Hersenbloeding Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. In deze uitgebreide video over hersenbloeding gaan

Lees verder »

Hoofdpijn

Hoofdpijn Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Hoofdpijn is een veelvoorkomend probleem en kan

Lees verder »