Ruggenmerg: Anatomie

Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden. 

Word lid of log in om deze inhoud te bekijken.

Het ruggenmerg vormt samen met de hersenen onderdeel van het centraal zenuwstelsel en heeft een erg belangrijke functie: Het is de snelweg waarover informatie van en naar onze hersenen vervoerd wordt. In deze video laat ik je zien hoe dat eruit ziet.

Ventraal en dorsaal

Het ruggenmerg is op volwassen leeftijd ongeveer 40 centimeter lang, en 1 centimeter in doorsnede. Zowel aan de voorzijde (ventraal) als aan de achterzijde (dorsaal) zit een inkeping: Hierdoor ontstaat de bekende vlinderfiguur. Ventraal gaan de motorische vezels naar buiten, dorsaal komen de sensibele vezels binnen.

Waar ligt het ruggenmerg?

Het ruggenmerg ligt goed beschermd, binnenin de wervelkolom. De 31 zenuwparen die uit het ruggenmerg ontspringen kunnen naar buiten door de openingen tussen deze wervels. Iedere ruggenmergzenuw innerveert één dermatoom. Het ruggenmerg loopt niet helemaal tot onder in de wervelkolom door, maar gaat als een paardenstaart door in de cauda equina. 

Leer meer over de anatomie van het ruggenmerg in de rest van deze les op de Juf Danielle Academie!

Meer leren over het Zenuwstelsel

In de ‘Routekaart Zenuwstelsel’ op de Juf Danielle Academie kan je alle lessen bekijken over de hersenen en zenuwen, denk aan onderwerpen zoals Hersenen, Sympathicus en Parasympathicus, Ruggenmerg, Actiepotentiaal, Hersenzenuwen, Pijn, Chronische Pijn en Epilepsie.

Als Academielid krijg je direct toegang tot alle inhoud over het zenuwstelsel, en natuurlijk ook over alle andere orgaanstelsels!

Lees er hier meer over:

Zoeken:

Categorieën:

Categories

Youtube, Instagram, Facebook

Gratis download

Word lid van de

Juf Danielle Academie:

Leuk leren over het menselijk lichaam

Het online platform om te leren over anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie.

  • 300+ uitlegvideo’s
  • 2500+ oefenvragen
  • 1000+ flashcards
  • 300+ Actieve Samenvattingen
  • 8 anatomie kleurboeken


En elke week komt er meer bij!

Of lees verder:

Hersenzenuwen

Hersenzenuwen Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. We hebben twaalf hersenzenuwen. In deze video

Lees verder »

Fysiologie van pijn

Fysiologie van pijn Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Pijn is een overlevingsmechanisme, het

Lees verder »