Ruggenmerg: Stijgende en dalende banen

Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden. 

Word lid of log in om deze inhoud te bekijken.

Het ruggenmerg bestaat uit verschillende routes: stijgende en dalende banen. Daarop zoomen we in deze les op in.

Stijgende en dalende banen van het ruggenmerg

Er wordt in het lichaam dus onderscheid gemaakt tussen stijgende en dalende banen. De stijgende banen transporteren informatie uit het lichaam richting de hersenen: de sensibele vezels. En de dalende banen zijn voor de informatie vanuit de hersenen naar het hele lichaam: dat zijn de motorische vezels.

Piramidebaan, tractus spinothalamicus, achterstrengen

We gaan het hebben over drie belangrijke banen: de priamidebaan (oftewel de tractus corticospinalis), de tractus spinothalamicus, en de achterstrengen.  

De achterstrengen zijn stijgend en bedoeld om informatie te vervoeren over tast, beweging en positiezin; proprioceptie. De tractus spinothalamicus is ook een stijgende baan en verantwoordelijk voor het vervoeren van informatie over pijn, temperatuur en druk en de tractus corticospinalis (ook wel piramidebaan genoemd) is dalend en bedoeld voor informatie over willekeurige bewegingen. Hoe deze systemen precies werken leg ik je uit in de video.

Bekijk deze les via de Juf Danielle Academie.

Meer leren over het Zenuwstelsel

In de ‘Routekaart Zenuwstelsel’ op de Juf Danielle Academie kan je alle lessen bekijken over de hersenen en zenuwen, denk aan onderwerpen zoals Hersenen, Sympathicus en Parasympathicus, Ruggenmerg, Actiepotentiaal, Hersenzenuwen, Pijn, Chronische Pijn en Epilepsie.

Als Academielid krijg je direct toegang tot alle inhoud over het zenuwstelsel, en natuurlijk ook over alle andere orgaanstelsels!

Lees er hier meer over:

Zoeken:

Categorieën:

Categories

Youtube, Instagram, Facebook

Gratis download

Word lid van de

Juf Danielle Academie:

Leuk leren over het menselijk lichaam

Het online platform om te leren over anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie.

  • 300+ uitlegvideo’s
  • 2500+ oefenvragen
  • 1000+ flashcards
  • 300+ Actieve Samenvattingen
  • 8 anatomie kleurboeken


En elke week komt er meer bij!

Of lees verder:

Cirkel van Willis

Cirkel van Willis Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. De cirkel van Willis, soms

Lees verder »

Reflexen

Reflexen Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Een reflex is een snelle beweging die

Lees verder »