Urineweginfectie

Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden. 

Word lid of log in om deze inhoud te bekijken.

Urineweginfecties worden in de medische wereld meestal afgekort tot UWI. Het is een verzamelnaam voor infecties aan de blaas, nieren, ureteren en de urethra. Ze worden in de meeste gevallen veroorzaakt door bacteriën die afkomstig zijn uit de darmen.

Kortere urethra = grotere kans op UWI

De urethra is korter in de vrouwelijke geslachtsorganen dan bij de mannelijke geslachtsorganen. Dit is de reden dat mensen met vrouwelijke geslachtsorganen vaker een blaasontsteking ontwikkelen. In lang niet alle gevallen hoeft zo’n infectie behandeld te worden met antibiotica. Zolang er geen sprake is van weefselinvasie is het probleem erg vervelend, maar niet ernstig. Dit veranderd als er wél weefselinvasie optreedt: Veelal zal het gaat om een infectie die zich naar hoger in de urinewegen verplaatst en zo in de nieren een infectie veroorzaakt. Dit heet een pyelonefritis. 

Aantonen en behandelen

Een bacteriële UWI kan vaak worden aangetoond door te kijken of er nitriet aanwezig is in de urine maar deze test is niet 100% betrouwbaar. Datzelfde geldt voor het kijken naar leukocyten en erytrocyten. Wil je een echt betrouwbare test afnemen, dan zal er een kweek gedaan moeten worden. 

Wanneer UWI is vastgesteld wordt geadviseerd veel te drinken. We bespreken de afweging om wel of geen antibiotica te geven, zodat je de overwegingen snapt. Ook bespreken we de preventie van UWI.

Bekijk de les via de Juf Danielle Academie: www.JufDanielleAcademie.com

Meer leren over het Urinewegstelsel

In de ‘Routekaart Urinewegstelsel’ op de Juf Danielle Academie kan je alle lessen bekijken over de urinewegen, denk aan onderwerpen zoals Nefronen, Nierfunctie, Blaas en Mictie, Urineproductie, Zuur-Base evenwicht, en Anion Gap.

Als Academielid krijg je direct toegang tot alle inhoud over het urinewegstelsel, en natuurlijk ook over alle andere orgaanstelsels!

Lees er hier meer over:

Zoeken:

Categorieën:

Categories

Youtube, Instagram, Facebook

Gratis download

Word lid van de

Juf Danielle Academie:

Leuk leren over het menselijk lichaam

Het online platform om te leren over anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie.

  • 300+ uitlegvideo’s
  • 2500+ oefenvragen
  • 1000+ flashcards
  • 300+ Actieve Samenvattingen
  • 8 anatomie kleurboeken


En elke week komt er meer bij!

Of lees verder:

Pijn

Pijn Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Iedereen kent pijn. Het is een signaal

Lees verder »

Chronische pijn

Chronische pijn Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Pijn is in de basis een

Lees verder »

Herseninfarct

Herseninfarct Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Een herseninfarct noemen we ook wel ischemisch

Lees verder »