Zwangerschap

Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden. 

Word lid of log in om deze inhoud te bekijken.

Een zwangerschap wordt onderverdeeld in drie trimesters. In het eerste trimester worden alle organen aangelegd, in het tweede trimester ontwikkelen die zich verder en in het derde trimester staat groei centraal.

Zwangerschapsduur

De zwangerschapsduur wordt berekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie, dat betekent dat je de eerste twee weken dus eigenlijk helemaal niet zwanger bent. Pas bij de eisprong (gemiddeld 2 weken later) zal de eicel worden bevrucht door de spermacel.

In de zwangerschap speelt een aantal hormonen een grote rol, dit zijn onder andere beta-HCG, oestrogeen en progesteron. Deze kunnen allerlei lichamelijke kwalen veroorzaken bij de moeder: De bekende zwangerschapskwalen zoals misselijkheid. 

Zwangerschap en alarmsymptomen

In deze les bespreken we het beloop van een zwangerschap: De drie trimesters, en hoe het kindje (embryo en later foetus) zich ontwikkelt, en welke veelvoorkomende klachten zwangeren kunnen krijgen. 

Deze video geeft een overzicht van de medische zorg voor moeder en kind tijdens de zwangerschap en tot slot behandelen we de alarmsymptomen die elke zorgverlener moet kennen (en herkennen!). 

Bekijk de video via de Juf Danielle Academie.

Meer leren over de voortplanting

In de ‘Routekaart Voortplanting en Ontwikkeling’ op de Juf Danielle Academie kan je alle lessen bekijken over de voortplanting, denk aan onderwerpen zoals Menstruatiecyclus, Zwangerschap, Embryologie, Tweelingen, Bevalling, Foetale Nood, en de Prematuur.

Als Academielid krijg je direct toegang tot alle inhoud over de voortplanting, en natuurlijk ook over alle andere orgaanstelsels!

Lees er hier meer over:

Zoeken:

Categorieën:

Categories

Youtube, Instagram, Facebook

Gratis download

Word lid van de

Juf Danielle Academie:

Leuk leren over het menselijk lichaam

Het online platform om te leren over anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie.

  • 300+ uitlegvideo’s
  • 2500+ oefenvragen
  • 1000+ flashcards
  • 300+ Actieve Samenvattingen
  • 8 anatomie kleurboeken


En elke week komt er meer bij!

Of lees verder:

Hersenvliezen

Hersenvliezen Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. De hersenvliezen ofwel meningen hebben we in

Lees verder »

Hersenbloeding

Hersenbloeding Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. In deze uitgebreide video over hersenbloeding gaan

Lees verder »

Hoofdpijn

Hoofdpijn Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Hoofdpijn is een veelvoorkomend probleem en kan

Lees verder »