Zwangerschap
Een zwangerschap wordt onderverdeeld in drie trimesters. In het eerste trimester worden alle organen aangelegd, in het tweede trimester ontwikkelen die zich verder en in het derde trimester staat groei centraal.
Zwangerschapsduur
De zwangerschapsduur wordt berekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie, dat betekent dat je de eerste twee weken dus eigenlijk helemaal niet zwanger bent. Pas bij de eisprong (gemiddeld 2 weken later) zal de eicel worden bevrucht door de spermacel.
In de zwangerschap speelt een aantal hormonen een grote rol, dit zijn onder andere beta-HCG, oestrogeen en progesteron. Deze kunnen allerlei lichamelijke kwalen veroorzaken bij de moeder: De bekende zwangerschapskwalen zoals misselijkheid.
Zwangerschap en alarmsymptomen
In deze les bespreken we het beloop van een zwangerschap: De drie trimesters, en hoe het kindje (embryo en later foetus) zich ontwikkelt, en welke veelvoorkomende klachten zwangeren kunnen krijgen.
Deze video geeft een overzicht van de medische zorg voor moeder en kind tijdens de zwangerschap en tot slot behandelen we de alarmsymptomen die elke zorgverlener moet kennen (en herkennen!).
Bekijk de video via de Juf Danielle Academie.

Meer leren over de voortplanting
In de ‘Routekaart Voortplanting en Ontwikkeling’ op de Juf Danielle Academie kan je alle lessen bekijken over de voortplanting, denk aan onderwerpen zoals Menstruatiecyclus, Zwangerschap, Embryologie, Tweelingen, Bevalling, Foetale Nood, en de Prematuur.
Als Academielid krijg je direct toegang tot alle inhoud over de voortplanting, en natuurlijk ook over alle andere orgaanstelsels!
Lees er hier meer over: