Hoe ik mijn video´s maak

Leestijd: 8 minuten 

Het is misschien wel dé meestgestelde vraag in mijn mailbox: Hoe maak ik die getekende uitlegvideo’s eigenlijk? Veelal vanuit het perspectief dat de vraagsteller zelf aan de slag wil met video’s maken. Hierbij valt het me vooral op dat mensen onderschatten hoeveel tijd en werk er in zo’n video gaat, haha. In deze blog zal ik jullie verklappen wat de stappen zijn, met een tijdsinschatting erbij. Zo heb je een beetje een idee hoe ik mijn video’s maak!

Stap 1: Script schrijven

Elke goede video begint met een goed script. Dit is de inhoudelijke informatie die verteld gaat worden tijdens de video. Ik heb een paar basisregels tijdens het schrijven van mijn scripts:

  1. De uitleg moet kort en bondig zijn
  2. Maximaal 2 A4tjes aan tekst
  3. ‘Overzicht behouden’ staat altijd voorop
  4. En altijd de volgorde aanhouden: Anatomie, fysiologie, patho(fysio)logie, farmacologie

Misschien is het je al eens opgevallen dat ik mijn video’s het liefst zo kort en bondig mogelijk houd. En dat ik altijd start bij de basis. Ook al gaat de video over een ziektebeeld, eerst bespreek ik kort hoe de normale anatomie en fysiologie ook alweer zit: Daarna kun je immers pas snappen wat er mis gaat bij een ziekte.

Ik duik zelf de boeken weer in, zoek de richtlijnen op, etc: Want ik weet natuurlijk ook niet alles… Vervolgens stel ik samen WAT ik precies wil gaan vertellen in de video (de leerdoelen). Aan de hand van deze punten schrijf ik het scripts. Daarna is het een kwestie van schrappen. “Schrijven is schrappen” is wel een motto hierin: Elke zin wordt nagelopen of het niet korter of duidelijker kan.

Tijdens het schrijven probeer ik altijd me voor te stellen dat er een student naast me zit die ik bijles aan het geven ben. Toon: Informeel, maar duidelijk. Af en toe een gek voorbeeld. Af en toe even verder de diepte in, of verbindingen leggen als dat kan. Ik heb jarenlang 1-op-1 bijlessen gegeven dus ik heb niet veel fantasie nodig om te bedenken dat er een student naast me zit, en welke vragen hen dan hebben tijdens het luisteren naar mijn verhaal.

Gemiddeld ben ik zo’n 3 uur bezig met 1 script. Maar dit hangt ook wel af van de moeilijkheidsgraad van het onderwerp. Een basisuitleg over de betekenis van bloeddruk kan ik sneller uitwerken, een uitleg over de homeostase van calcium en fosfaat ben ik 2 werkdagen mee bezig…

Stap 2: Het script omzetten naar beelden

Deze stap noem ik ook wel het ‘Storyboard’. Hierbij is het noodzakelijk om het script zo duidelijk mogelijk te ondersteunen met tekeningen en tekst. Dit is een hele belangrijke stap in het maken van een goede uitlegvideo.

Want: Met die beelden kan je iets juist MAKKELIJKER maken om te begrijpen, maar als je even niet oplet dan maak je het per ongeluk juist MOEILIJKER. Te veel tegelijk kan bijvoorbeeld afleiden van de uitleg, of een tekening waar te veel andere zaken op te zien zijn. Oftewel: Goed overwogen de afbeeldingen bedenken die je nodig hebt.

Het grootste compliment dat je kunt geven is dat ik het zo fijn uitleg in “Jip en Janneke taal”… Terwijl: Dat valt eigenlijk wel mee hoor! Ik gebruik hetzelfde jargon als de tekstboeken, en de zinnen kunnen erg ingewikkeld zijn (laat staan de inhoud!). Maar omdat ik het laat zien wordt het door veel mensen als makkelijker ervaren. Dus: Ik heb een goed storyboard gemaakt als de kijker het gevoel heeft: “Ohh dit is duidelijk” of “Wat fijn, zo in Jip en Janneke taal”.

In deze stap teken ik ook alvast alle afbeeldingen uit: Dat scheelt straks bij de opname enorm! Want doordat ik het nu alvast teken, kan ik het straks laten verschijnen in de video. Als ik het nog moet tekenen in de video zorgt dit alleen maar voor extra afleiding. Eerder heb ik ook wel eens tekeningen opgenomen tijdens de video-opname, maar daardoor werd het erg onrustig in beeld: Niet het effect waar ik naar streef.

Ik heb een aantal standaard plaatjes (bijvoorbeeld een anatomisch hart), maar vaak is 80% van de afbeeldingen nieuw en speciaal voor die ene video getekend. Geen detail te veel, geen onnodige afleiding omdat er eerst iets ánders mee is uitgelegd.

Gemiddeld ben ik zo’n 2 uur bezig met een storyboard, waarvan 1 uur layout en teksten plannen en 1 uur afbeeldingen tekenen. Afhankelijk van de hoeveelheid tekeningen kan ik daar veel langer mee bezig zijn. Bijvoorbeeld de tekeningen voor Zenuwstelsel: De Basis hebben me 1,5 werkdag gekost, en bijvoorbeeld tekeningen voor Bekkenbodemspieren hebben me ook zeker een volle werkdag gekost.

Stap 3: De opname

Eigenlijk de leukste stap van het maken van een getekende uitlegvideo: In allerlei kleurtjes een zo leuk mogelijke video maken. Zoals je hier kunt zien schrijf ik alles zelf. Het tekentablet waar ik op schrijf, registreert alle tekeningen en lijnen die ik zet en neemt ze voor me op. Daardoor heb ik daarna een digitale opname van alle tekeningen, teksten, pijlen en lijnen die ik heb getekend.

Gemiddeld ben ik zo’n half uur bezig met de opname. Dat komt omdat de meeste tijd al in het storyboard heeft gezeten: Ik hoef het nu alleen letterlijk nog te schrijven en te laten verschijnen. De opname is wel altijd langer dan de uiteindelijke video: Ik speel het schrijven altijd versneld af in de uiteindelijke video (om het tempo erin te houden).

Stap 4: Audio opnemen

Op mijn bureau heb ik een microfoon staan (hangen eigenlijk haha) waar ik alle audio opnames mee doe. Dan is het eigenlijk niks anders dan het script (zie stap 1) vertellen aan de microfoon. 

Uiteraard verspreek ik me regelmatig. Of moet ik hoesten. Of gaat de deurbel. Of bedenkt een van mijn buren dat er precies nú geboord moet worden. Of rijdt de grasmaaier van de gemeente langs.

Opnemen is vooral een kort klusje als de omgeving stil is. Gemiddeld ben ik 15 minuten bezig met een audio opname. Alle minuten dat er geboord, gras gemaaid, etc wordt tellen daar bovenop.

Stap 5: Audio bewerken

Heel eerlijk gezegd mijn minst favoriete onderdeel van de hele video: mezelf terugluisteren en alle fouten eruit knippen. Heel vermoeiend om op die manier naar jezelf te luisteren…

Inmiddels ben ik na al die jaren wel gewend aan hoe mijn stem klinkt. Met name aan het begin van Juf Danielle had ik heel erg het gevoel van “klink ik zo?!”, maar alles went. Nu is het vooral nog vervelend dat je zelf alle kuchjes, ademhalingen, en natuurlijk uitspreekfouten hoort. En ik ben nogal streng op mezelf. Kortom, je begrijpt dat dit niet het leukste klusje is voor me!

Maar het moet toch gebeuren… Gemiddeld ben ik zo’n 30 minuten bezig om 1 audio te bewerken.

Stap 6: Video editen

Nu zowel de beelden als de audio bestaan, kunnen die worden samengevoegd. De eerste jaren van Juf Danielle heb ik dat zelf gedaan – inmiddels doet een video-editor dit voor mij. Gelukkig, want dit is een tijdrovende klus.

Dit houdt in dat de beelden precies worden getimed op de audio. Op het moment dat ik het woordje “bloeddruk” zeg in de audio, verschijnt het schrijven van het woord bloeddruk in beeld. Dit is ontzettend veel werk, maar het is essentieel om de uitleg DUIDELIJK te maken in plaats van VERWARREND.

De video-editor is ongeveer 2 uur per video bezig om alles goed te zetten. Daarna kijk ik de video nog goed na. Hierbij doe ik een dubbelcheck of alles goed gemaakt is, of er geen laatste foutjes meer in zitten, etc. Gelukkig ben ik daar minder lang mee bezig: Gemiddeld 15 minuten per video.

Stap 7: Lesmateriaal maken

Bij elke video maak ik ook een aantal verschillende lesmaterialen voor op de Juf Danielle Academie: Actieve samenvatting, oefenvragen, en soms een anatomie kleurboek.

Hier ben ik gemiddeld nog een uurtje mee bezig om alles te maken. Tegen die tijd zit ik HELEMAAL in het onderwerp, haha: Dat schrijft wel makkelijk bij het maken van de lesmaterialen.

Stap 8: Online zetten

Er zijn twee plekken waar ik mijn video kan plaatsen: Youtube (youtube.com/jufdanielle) en de Juf Danielle Academie (jufdanielleacademie.com).

Alle video’s komen op de Academie terecht. Soms gaat een video eerst naar mijn ‘buffer’ (mijn kleine potje video’s – mocht ik een keer ziek worden – dan heb ik even een voorraad), maar soms komen ze ook meteen online.

Een klein deel van mijn video’s komen ook op mijn Youtubekanaal. De foto is van YouTube Studio, waar je allerlei gegevens over de video kan invullen zodat jullie ‘m zo goed mogelijk kunnen vinden online. Hoe beter ik dat doe, hoe beter de video uiteindelijk bekeken zal worden. Een heel belangrijke stap dus, waar best veel kennis van de werking van Youtube voor nodig is – om “het algoritme” zo goed mogelijk te vriend te houden.

Gemiddeld ben ik zo’n 30 minuten bezig met de plaatsing van een Youtube-video. Voor een plaatsing op de Academie ben ik ongeveer 1 uur per les bezig. Puur omdat er MEER lesmaterialen bij zitten, dus het duurt wat langer om het allemaal goed te zetten. Steeds vaker kan ik het plaatsen van een les op de Academie uitbesteden aan 1 van mijn teamleden: Dit scheelt mij toch heel wat tijd, waarin ik nog meer video’s kan maken!

Conclusie

Het is best wat werk om een goede uitlegvideo in elkaar te zetten. In totaal kost elke video dus ongeveer 11 uur: Van maken tot en met online zetten. Hoe ingewikkelder het onderwerp, hoe langer dit zal worden. 

Wil je mij helpen om nog meer video’s te maken?

Steun mijn werk dan door lid te worden van de Juf Danielle Academie

Zoeken:

Categorieën:

Categorieën

Youtube, Instagram, Facebook

Gratis download

Word lid van de

Juf Danielle Academie:

Leuk leren over het menselijk lichaam

Het online platform om te leren over anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie.

  • 300+ uitlegvideo’s
  • 2500+ oefenvragen
  • 1000+ flashcards
  • 300+ Actieve Samenvattingen
  • 8 anatomie kleurboeken


En elke week komt er meer bij!