Blog

Studietips

Ik ben een groot voorstander van Actief Leren. Actief leren is leuker, uitdagender, je blijft er langer gemotiveerd door, en…

Lees verder →

Zuur-base evenwicht: theorie

Het zuur-base evenwicht is letterlijk een evenwicht tussen de hoeveelheid zuren en basen. Dat drukken we uit in pH, ergens tussen de 0 en 14. In het kader van homeostase blijft de pH-waarde van het bloed altijd tussen de 7.35 en 7.45. Het hoeft maar een klein beetje af te wijken voor een levensbedreigende of zelfs dodelijke situatie. Daarom is het van belang om als verpleegkundige te weten hoe dit evenwicht werkt en wat er gebeurt als de balans verstoord raakt.

Lees verder →

Belangrijkste termen: anatomie

In deze blog ga je een hele hoop nieuwe termen leren. Maak ze je eigen en je zult zien dat het makkelijker wordt om verbanden te leggen en het menselijk lichaam te snappen. Voor je cijfers heel fijn, voor je eigen kennis heel fijn en voor als je patiënten later ook heel fijn. Het is even een investering, maar ik beloof je dat het het waard gaat zijn!

Lees verder →

Hersenen: functies en stoornissen

De hersenen zijn onderdeel van het centraal zenuwstelsel. Het is het meest veelzijdige orgaan wat we hebben. Alle verschillende functies worden op verschillende plekken van de hersenen uitgevoerd. Om hersenaandoeningen goed te begrijpen is het belangrijk om de functies van de verschillende hersenonderdelen te kennen.

Lees verder →

Hartfalen

De functie van het hart is bloed rondpompen. Als het hart deze functie niet meer kan uitvoeren dan noemen we dat decompensatio cordis, oftewel hartfalen. Als verpleegkundige kun je in alle zorgsectoren regelmatig met dit ziektebeeld te maken krijgen, omdat het veel voorkomt en door veel verschillende aandoeningen veroorzaakt kan worden.

Lees verder →

Hart: anatomie en functie

Het hart is verantwoordelijk voor het rondpompen van bloed. Er zijn twee harthelften en twee bloedsomlopen. De één naar de longen en de ander naar het lichaam. Je kunt het zien als een achtje, waarbij het hart in het midden zit. De rechter harthelft pompt bloed van het lichaam naar de longen toe en de linker harthelft van de longen naar de rest van het lichaam. Als verpleegkundige is het belangrijk om de anatomie en fysiologie van het hart te kennen om de pathologie ervan te begrijpen. Denk bijvoorbeeld aan hartaandoeningen zoals hartfalen, een hartinfarct en atriumfibrilleren.

Lees verder →

Afweersysteem: de basis

Voor het afweersysteem is het verschil tussen lichaamseigen en lichaamsvreemd heel belangrijk. Alles wat lichaamsvreemd is wordt namelijk aangevallen door ons immuunsysteem. Dan kan het gaan over bacteriën, virussen, parasieten, schimmels, kankercellen, donororganen etc. Voor het gemak zal het hierna alleen gaan over bacteriën, maar weet dan dat er verschillende lichaamsvreemde stoffen bestaan. Deze lichaamsvreemde stoffen waarop ons afweersysteem reageert noemen we ook wel antigenen.

Lees verder →

DNA: transcriptie en translatie

Ons totale DNA kan je zien als een soort compleet kookboek voor het maken van een mens. Alle cellen hebben zo’n kookboek meegekregen, behalve de rode bloedcellen die het kookboek hebben moeten weggooien om ruimte te maken voor zoveel mogelijk hemoglobine en zuurstof. En de geslachtscellen die maar de helft van het kookboek meekrijgen. In deze blog gaan we koken met dit kookboek en kijken naar de rol die chromosomen, genen, DNA, RNA en transcriptie en translatie hierin spelen.

Lees verder →

Diabetes mellitus type 1 en 2

Er zijn twee aandoeningen die diabetes heten, namelijk diabetes mellitus (suikerziekte, diabetes) en diabetes insipidus (waarbij het hormoon ADH ontbreekt, een heel ander ziektebeeld). Deze blog gaat over diabetes mellitus; een ziektebeeld dat je als verpleegkundige in de praktijk heel veel zal tegenkomen, zowel bij jongeren als ouderen.

Lees verder →

Diffusie, osmose en actief transport

Om transport over het celmembraan te begrijpen hebben we twee spelers nodig: een cel en zijn omgeving. Twee begrippen zijn hierbij de basis: intracellulaire vloeistof (alle vloeistof binnen de cel) en extracellulaire vloeistof (alle vloeistof buiten de cel). De samenstelling van de intracellulaire vloeistof wordt voor het grootste deel geregeld door de cel zelf. Dit wordt gedaan met passief transport (kost geen energie) en actief transport (kost wel energie en verbruikt dus de benzine van ons lichaam = ATP).

Lees verder →

Bloeddruk, RAAS en Hypertensie

Bloeddruk is de druk die het bloed uitoefent op de vaatwand en wordt vaak aangegeven met RR (oftewel Riva-Rocci). Door deze druk wordt ervoor gezorgd dat het bloed naar het hele lichaam stroomt. Wanneer er sprake is van een te hoge bloeddruk (hypertensie) of een te lage bloeddruk (hypotensie) dan heeft het lichaam verschillende mechanismen om dit op te lossen. Hierbij komt onder andere het RAAS-systeem om de hoek kijken. Als verpleegkundige zal je regelmatig de bloeddruk van een patiënt meten en moeten anticiperen op een afwijkende waarde.

Lees verder →

Glucosespiegel

Glucose is de stof die we via onze voeding binnenkrijgen als we koolhydraten eten. Dat zit onder andere in aardappelen, brood, pasta, peulvruchten, bonen, groenten en fruit. Deze voedingsstof wordt verteerd en opgenomen in de darm, waardoor de glucose in het bloed terechtkomt. Als verpleegkundige kan je aan de hand van de theorie over de glucosespiegel beredeneren wat er gebeurt bij de veelvoorkomende aandoening diabetes mellitus en welke rol voeding en verschillende hormonen hierbij spelen.

Lees verder →

Zoeken:

Categorieën:

Categories

Youtube, Instagram, Facebook

Gratis download

Word lid van de

Juf Danielle Academie:

Leuk leren over het menselijk lichaam

Het online platform om te leren over anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie.

  • 300+ uitlegvideo’s
  • 2500+ oefenvragen
  • 1000+ flashcards
  • 300+ Actieve Samenvattingen
  • 8 anatomie kleurboeken


En elke week komt er meer bij!