Huid: de basis

De huid is het grootste orgaan dat we hebben. Afhankelijk van hoe groot je bent, is het 3 tot 5 kilogram van jouw lichaamsgewicht. Als er iets mis is met je huid kan dat grote gevolgen hebben voor je gezondheid.

De huid bestaat uit drie lagen: de opperhuid (epidermis), de lederhuid (dermis) en het onderhuids bindweefsel (subcutaan vetweefsel). 

Opperhuid (epidermis)

De opperhuid is de buitenste laag van ons lichaam en daarmee een belangrijk onderdeel van de bescherming tegen de buitenwereld. Het bestaat uit een waterdichte cellaag die we meerlagig verhoornend plaveiselepitheel noemen, waarbij de cellen uitrijpen naar boven. Beginnend bij de basale laag naar boven naar de hoornlaag, totdat ze afschilferen. In deze laag zitten onder andere pigmentcellen, oftewel melanocyten. Deze bepalen voor een groot deel iemands huidskleur. Opvallend is dat er geen bloedvaten in deze laag zitten. Alle voedingsstoffen moeten vanuit de lederhuid hierheen stromen, wat we diffusie noemen. 

Lederhuid (dermis)

In de lederhuid liggen alle belangrijke structuren van de huid. De lederhuid bevat veel bloedvaten, arteriën en venen, om de huid te voorzien van bloed. Ook zitten er veel lymfevaten. En je vindt er haarzakjes en talgklieren. In de lederhuid zitten verder nog zweetklieren en verschillende soorten zenuwuiteinden.

Onderhuids bindweefsel (subcutaan vetweefsel)

Het onderhuids bindweefsel bestaat voornamelijk uit vetweefsel, vandaar dat we het ook wel subcutaan vetweefsel oftewel onderhuids vetweefsel noemen.

Functies van de huid

De huid heeft allerlei functies in ons lichaam. Het meest voor de hand liggende is de bescherming tegen de buitenwereld. De huid zorgt ervoor dat van buiten niks naar binnen kan en van binnen niks naar buiten. Alleen in specifieke gevallen kunnen stoffen door deze barrière heen, denk bijvoorbeeld aan medicatiepleisters. Ook speelt de huid een belangrijke rol in de temperatuurregulatie en de afweer tegen bacteriën en virussen. 

Verder zorgt het voor de productie van vitamine D en is het een van onze zintuigen, namelijk tast. Met de huid kunnen we druk, pijn en temperatuur waarnemen. Het onderhuids vetweefsel zorgt voor opslag van energie in de vorm van vet. 

En dan heeft de huid nog een belangrijke sociale functie. Omdat de huid direct zichtbaar is voor iedereen, kan het een grote invloed hebben op ons sociale leven. Daarom zie je vaak dat huidaandoeningen tot sociale- en psychische problemen kunnen leiden, bijvoorbeeld door schaamte of angst dat anderen het vies vinden.

Het is belangrijk om de huid goed te verzorgen en beschermen, bijvoorbeeld door het gebruik van zonnebrandcrème om zonschade te voorkomen. En door de huid in te vetten met crème of zalf als dat nodig is.

Leer over de huid op de Juf Danielle Academie. Verdiep je daarna in de wondgenezing en specifieke wonden zoals ulcera, brandwonden en smetten.

Belangrijkste begrippen

Hieronder vind je een kort overzicht van de belangrijkste begrippen in deze blog:

 • Epidermis = opperhuid
 • Dermis = lederhuid
 • Subcutaan vetweefsel = onderhuids bindweefsel
 • Melanocyten = pigmentcellen
 • Diffusie = verplaatsing van een stof
 • Arteriën = slagaders
 • Venen = aders

Gerelateerde onderwerpen

Zoeken:

Categorieën:

Categorieën

Youtube, Instagram, Facebook

Gratis download

Word lid van de

Juf Danielle Academie:

Leuk leren over het menselijk lichaam

Het online platform om te leren over anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie.

 • 300+ uitlegvideo’s
 • 2500+ oefenvragen
 • 1000+ flashcards
 • 300+ Actieve Samenvattingen
 • 8 anatomie kleurboeken


En elke week komt er meer bij!