Hart- en Vaatstelsel: de basis

Bij het hart en vaatstelsel draait alles om het vervoeren van bloed door ons lichaam. In deze blog stellen we het hart en vaatstelsel aan je voor.

Bloed

In het bloed dat door ons lichaam vervoerd wordt zit alles wat het lichaam nodig heeft: zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen om af te voeren. Om dit allemaal te kunnen vervoeren zitten er belangrijke cellen in, waaronder rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes.

Hart

Om dit bloed overal te laten komen is een pomp nodig: het hart. Het hart is een holle spier die ervoor zorgt dat ons bloed altijd blijft stromen en dus dat al onze cellen altijd worden voorzien van vers bloed. 

Als we het hart van binnen bekijken dan zien we vier ruimtes: de rechterboezem en de rechterkamer, de linkerboezem en de linkerkamer. Het bloed komt aan in de boezems (atria) en daarna wordt het naar de kamers (ventrikels) gestuurd. Hartkleppen zorgen ervoor dat het bloed de goede kant op stroomt. Vervolgens zal het richting de bloedvaten gaan. De rechterharthelft pompt bloed naar de longen om zuurstof op te nemen en de linkerharthelft pompt het bloed naar de rest van het lichaam.

Bloedvaten

Via deze bloedvaten komt het bloed bij de cellen terecht. De bloedvaten richting de cellen noemen we slagaders (arteriën) en de bloedvaten bij de cellen noemen we haarvaten, oftewel capillairen. Het bloed komt bij de cel en zo kan de cel alles wat het nodig heeft uit het bloed halen en al het afval juist afgeven aan het bloed. Vervolgens zijn er nog de bloedvaten die weer teruggaan naar het hart. Deze noemen we aders, oftewel venen. Vanuit daar gaat het bloed richting de longen en weer terug naar het hart. En dan begint de cirkel opnieuw.

Bloeddruk

Om door al deze bloedvaten te kunnen stromen heeft het bloed een zekere druk nodig: de bloeddruk. Iedere keer als ons hart samentrekt en bloed in de bloedvaten pompt, wordt de bloeddruk eventjes hoger. En telkens wanneer ons hart ontspant en zich vult met bloed, daalt de bloeddruk weer voor even. Deze bloeddruk kunnen we meten, meestal om de bovenarm. Je krijgt dan twee getallen uit zo’n bloeddrukmeting, bijvoorbeeld 120 over 80 millimeter kwik (mmHg). Dat betekent dat de hoogste druk 120 is als het hart samentrekt en de laagste druk is 80 als het hart ontspant. Samen vertellen deze cijfers hoe gezond je bloeddruk is. Te laag is niet goed, maar te hoog ook niet.

Het hart en vaatstelsel is zowel qua anatomie enorm interessant, maar ook de ziektebeelden die in dit orgaanstelsel voorkomen behoren tot de meest bekende en meest voorkomende ziektebeelden. Leer er alles over op de Juf Danielle Academie:

Belangrijkste begrippen

Hieronder vind je een kort overzicht van de belangrijkste begrippen in deze blog:

  • Atria = hartboezems
  • Ventrikels = hartkamers
  • Arteriën = slagaders
  • Capillairen = haarvaten
  • Venen = aders
  • mmHg = millimeter kwik, maat voor bloeddruk

Zoeken:

Categorieën:

Categorieën

Youtube, Instagram, Facebook

Gratis download

Word lid van de

Juf Danielle Academie:

Leuk leren over het menselijk lichaam

Het online platform om te leren over anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie.

  • 300+ uitlegvideo’s
  • 2500+ oefenvragen
  • 1000+ flashcards
  • 300+ Actieve Samenvattingen
  • 8 anatomie kleurboeken


En elke week komt er meer bij!