Blaas en mictie

Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden. 

Word lid of log in om deze inhoud te bekijken.

In deze les bespreken we de anatomie en functie van de blaas: oftewel mictie (plassen). De blaas heeft als doel urine te verzamelen, en op gewenste tijden en plaatsen naar buiten te werken. 

De blaas en urethra

De blaas ligt op de bekkenbodem en bestaat uit een spierwand en een slijmlaag. Om urine te kunnen lozen moet deze urine vanuit de blaas via de urethra (oftewel de plasbuis) naar buiten toe. Om ervoor te zorgen dat de urine niet zomaar naar buiten loopt zijn er twee sluitspieren; een interne en een externe sfincter. Ons zenuwstelsel is verantwoordelijk voor de aansturing van dit proces. 

Mictie

Het autonome zenuwstelsel kan worden onderverdeeld in sympathicus en parasympathicus. De sympathicus zorgt voor het vasthouden van de urine, en de parasympathicus voor het loslaten daarvan (mictie). Hoe dat precies werkt laat ik je zien in deze video. Ook gaan we het hebben over de functie van het somatisch zenuwstelsel in dit geheel, oftewel hoe we bewust kunnen plannen waar & wanneer we plassen: Noodzakelijk voor de zindelijkheid.

Bekijk de les op de Juf Danielle Academie

Meer leren over het Urinewegstelsel

In de ‘Routekaart Urinewegstelsel’ op de Juf Danielle Academie kan je alle lessen bekijken over de urinewegen, denk aan onderwerpen zoals Nefronen, Nierfunctie, Blaas en Mictie, Urineproductie, Zuur-Base evenwicht, en Anion Gap.

Als Academielid krijg je direct toegang tot alle inhoud over het urinewegstelsel, en natuurlijk ook over alle andere orgaanstelsels!

Lees er hier meer over:

Zoeken:

Categorieën:

Categories

Youtube, Instagram, Facebook

Gratis download

Word lid van de

Juf Danielle Academie:

Leuk leren over het menselijk lichaam

Het online platform om te leren over anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie.

  • 300+ uitlegvideo’s
  • 2500+ oefenvragen
  • 1000+ flashcards
  • 300+ Actieve Samenvattingen
  • 8 anatomie kleurboeken


En elke week komt er meer bij!

Of lees verder:

Polio en vaccinatie

Polio en vaccinatie Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Polio of voluit poliomyelitis kennen

Lees verder »

Hoofdpijn

Hoofdpijn Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Hoofdpijn is een veelvoorkomend probleem en kan

Lees verder »

Hersenbloeding

Hersenbloeding Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. In deze uitgebreide video over hersenbloeding gaan

Lees verder »