Case Study: Amber

Amber is MBO 4 verpleegkundige en volgt nu de opleiding tot militair verpleegkundige. Ik praat met haar over het vak verpleegkunde, de stap naar defensie, en hoe zij de Juf Danielle Academie gebruikt in haar studie. 

Wauw, als verpleegkundige de overstap maken naar militair verpleegkundige! Wat stoer! Hoe heeft jouw carrière er tot nu toe uit gezien?

Ik ben in 2018 afgestuurd als verpleegkundige aan de VeVa zorg niv. 4. Toen er voor gekozen om de thuiszorg in te gaan, maar daar zat ik niet helemaal op mijn plek. Daarna heb ik besloten om het ziekenhuis in te gaan. Ik heb een aantal jaren gewerkt in het AMC op de vaatchirurgie/urologie en in het Dijklander op verschillende afdelingen binnen de divisie Beschouwend. Hierna heb ik toch besloten om naar Defensie te gaan om me daar verder te ontwikkelen als verpleegkundige.

Wat vind je het meest interessant aan het vak verpleegkunde?

Vroeger als klein meisje riep ik al dat ik verpleegkundige wilde worden: vooral kinderverpleegkundige, haha.

Ik vind vooral de fysiologie en pathologie van het lichaam heel interessant en hoe dit zich dan uit in de praktijk bij patiënten. Maar ook hoe kan ik iemand zo goed mogelijk helpen, ondanks de operatie of het ziektebeeld. Geen enkele patiënt is hetzelfde en iedereen loopt tegen andere problemen aan, hier de patiënten op een creatieve manier mee helpen trekt mij ook heel erg.

Wat was voor jou de motivatie om de stap naar defensie te maken?

Ik merkte dat ik niet helemaal op mijn plek zat in het ziekenhuis en ging rond kijken waar ik me graag naar wilde ontwikkelen. Er stond een vacature open voor SEH verpleegkundige, hier heb ik toen op gesolliciteerd, maar tegelijk ook bij Defensie. Defensie heeft altijd mijn aandacht gehad. Ik dacht toen ik solliciteer op beide en waar ik als eerste word aangenomen, daar ga ik heen.

Je studeert nu voor militair verpleegkundige, hoe ziet die opleiding eruit?

De opleiding duurt ongeveer een half jaar en is een aanvulling op je verpleegkundige diploma. Deze bestaat uit 4 blokken. De eerste twee zijn echt trauma gerelateerd en leer je de belangrijkste handelingen om iemand in leven te houden om vervolgens iemand af te voeren naar een locatie waar diegene verder geholpen kan worden. Het derde blok bestaat uit een spoed protocol en eerstelijns protocol. Het spoed protocol is middels de ABCDE. Hier leren we handelen bij verschillende ziektebeelden, denk aan ACS, anafylaxie of longproblemen. Het eerstelijns is eigenlijk wanneer iemand bij de huisarts komt en leren wij hoe we het gesprek moeten voeren, lichamelijk onderzoek en of iemand snel door een arts gezien moet worden. Het laatste blok bestaat vooral uit de eindoefening! Je krijgt heel veel theorie, wat je meteen toepast in de praktijk. Als we straks klaar zijn met de opleiding en geplaatst zijn bij een eenheid word je pas uitgezonden.

Waar loop je het meeste tegenaan bij het studeren?

Ik heb altijd al moeite gehad met leren. Deze opleiding is heel veel zelfstudie, wat het voor mij lastig maakt. Ik heb graag frontaal les, maak dan aantekeningen en ga daarna zelf de stof in om een goede samenvatting te maken. Doordat het hier veelal zelf stukken tekst lezen, heb ik er veel moeite mee om alles in mijn hoofd te krijgen en klinisch redeneren tijdens de casuïstiek trainingen.

Je bent nu ongeveer een half jaar lid van de Juf Danielle Academie, wat gaf de doorslag om lid te worden begin van dit schooljaar?

Doordat ik dus veel zelfstudie momenten heb die bestaan uit de leerstof eigen te maken, mistte ik iemand die mij ‘les’ gaf. Ik merkte dat ik heel veel tijd nodig had voor het leren, dus besloot ik eens een kijkje te nemen bij de filmpjes op Youtube van Juf Danielle. Toen begreep ik de stof veel beter en besloot ik om lid te worden om toegang te hebben tot alle filmpjes!

Hoe ziet jouw studiestrategie eruit?

Kennis die je niet gebruikt, zakt snel weg. Zo ook anatomie waar ik niet veel mee te maken heb. Tijdens de opleiding krijg je ziektebeelden die met de longen te maken hebben, daarna met het hart enz. Ik zoek de filmpjes op de Academie die hier bij aansluiten, bekijk deze en maak ondertussen aantekeningen. Daarna lees ik de theorie van de opleiding en combineer deze aantekeningen. Dit werkt tot nu toe echt heel goed voor mij!

Wat vind je het leukste onderdeel van de Academie?

Naast dat de filmpjes heel handig zijn, vind ik de toetsen die je kan maken echt heel leuk. Middels een aantal vragen test ik of ik de stof begrijp. Daarbij niet de actieve samenvatting vergeten natuurlijk.

Zou je anderen aanraden om lid te worden?

Zeker! Het heeft mij echt onwijs goed geholpen en nog steeds. Ook als je niet met een opleiding bezig bent, is het handig om je kennis up-to-date te houden. Naast de leuke filmpjes, zijn er zoveel andere leuke lesmaterialen op de Academie!

Ook leren met de Juf Danielle Academie?

Lees meer via JufDanielleAcademie.com

Zoeken:

Categorieën:

Categorieën

Youtube, Instagram, Facebook

Gratis download

Word lid van de

Juf Danielle Academie:

Leuk leren over het menselijk lichaam

Het online platform om te leren over anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie.

  • 300+ uitlegvideo’s
  • 2500+ oefenvragen
  • 1000+ flashcards
  • 300+ Actieve Samenvattingen
  • 8 anatomie kleurboeken


En elke week komt er meer bij!