Case Study: Annemarie

Annemarie studeert verpleegkunde via het Switch To Care traject in Rotterdam. Ik spreek haar over haar nieuw gevonden passie voor verpleegkunde en hoe Juf Danielle haar helpt bij het studeren.

Je maakt een carrièreswitch en doet nu de verkorte HBO-V opleiding (in 2 jaar en 8 maanden!!) waarbij je ook al aan het werk gaat, wat ontzettend leuk! Heb je het menselijk lichaam altijd al interessant gevonden?

Zeker niet in de mate waarin ik dat nu vind. En ik moet eerlijk zeggen dat, toen ik de keuze maakte om het verpleegkundige vak in te gaan, ik me er niet bewust van was dat er zó diep op het het (dis)functioneren van het menselijk lichaam werd in gegaan. Ik zie deze kennis nu als een fantastisch grote kers op de taart van mijn keuze.  

Je doet een verkorte HBO-V opleiding, hoe ziet dat traject eruit?

Via het Switch to Care traject heb ik een contract van 32 uur bij een van de aangesloten ziekenhuizen. Binnen deze 32 uur wordt 8 uur gerekend voor mijn schooldag. De zelfstudie varieert ontzettend per periode maar komt gemiddeld uit op ruim 1 dag per week. Doordat iedereen zo bewust de keuze voor deze carrière switch heeft gemaakt spat het enthousiasme en de motivatie er bij iedereen vanaf! Het is ook erg leuk om te zien hoe iedereen zijn of haar levens- en werkervaring positief kan laten bijdragen aan het traject.

Doordat iedereen die dit traject volgt al minimaal een HBO-opleiding heeft afgerond hebben we vrijstelling voor gedeeltes van vakken die tijdens onze eerder opleidingen al uitvoerig zijn behandeld. Deze vakken zijn vooral communicatie en onderzoek gerelateerd. In totaal duurt de opleiding 2 jaar en 8 maanden. Het mooie van dit traject is dat je voor de zomer start met een voorbereidende periode van 2 maanden. In deze periode loop je twee keer mee bij een organisatie naar keuze en heb je eenmaal per week een paar uur online les. De organisaties hopen natuurlijk dat je nog steeds enthousiast bent om bij hen te komen werken maar je bent nog niet contractueel aan hen verbonden. Dit is voor de meeste studenten ook een periode waarin ze nog werkzaam zijn binnen hun oude sector.

In het eerste jaar richt de opleiding zich vooral op anatomie-fysiologie-pathologie en verpleegkundig gerelateerde vakken. Ook maak je kennis met onderzoek doen binnen de zorg door middel van het uitwerken van een CAT en schrijf je een verpleegplan. In het tweede jaar komen er veel minder meerkeuze examens aan bod en werk je voornamelijk aan verslagen en presentaties. Hierbij komen onder andere onderwerpen ethiek, zelfmanagement en eigen regie van de patiënt, klinisch redeneren, kwaliteit van zorg en leiderschap aan bod. We sluiten de opleiding af met het doen van een onderzoek.
En dat alles naast een gemiddelde werkweek van 24 uur waarin je meteen al je opgedane kennis en vaardigheden toe kunt passen!

Vanuit welke achtergrond kom je? Uit de zorg of heb je heel wat anders gedaan?

Heeeeeeel wat anders! 😉 Mijn interesse ging in mijn tienerjaren meer uit naar cijfers en de economische kant van de maatschappij. Ik heb eerst commerciële economie gestudeerd op HBO niveau en vervolgens er de Master Bedrijfskunde erachter aan geplakt om aan de slag te gaan als Research Manager bij een groot onderzoeksbureau in Rotterdam.

Gaandeweg heb ik mezelf aangeleerd om meer stil te staan. Stilstaan bij mijn behoeftes en gevoelens om zo het beste uit mijn leven te halen. Dit heeft me doen beseffen dat ik niet op mijn plek zat in de commerciële wereld. Het schuurde met mijn persoonlijkheid. Ik ben toen een aantal wegen gaan ontdekken. Van deze wegen heeft de zorg en het mooie Switch to Care traject mij de doorslag gegeven om vaarwel te zeggen tegen mijn functie binnen de commerciële sector. Ik vind hier wat ik in mijn vorige carrière miste: betekenisvol werk verrichten en een persoonlijke bijdrage leveren aan welzijn in een omgeving waarin de mens centraal staat.

Wat vind je het meest interessant aan de HBO-V?

Als ik écht 1 aspect zou moeten kiezen is het toch wel alles wat met het menselijk lichaam te maken heeft wat mijn interesse het meeste werkt maar ik vind vooral de hoge mate van dynamiek van het verpleegkundige vak super interessant! Van het verrichten van verpleegtechnische handelingen tot aan het vermogen om je communicatie en aanpak aan te passen per patiënt, arts en familieleden. Al deze aspecten komen terug in de opleiding. Ook vind ik het erg leuk om mijn onderzoek skills die ik over heb gehouden aan mijn vorige carrière in te zetten op zorg gerelateerde onderwerpen. Oh, en vakken omtrent ethiek vind ik trouwens ook super interessant en waardevol!

En waar loop je tegen aan? Wat vind je het lastigst?

De vakken waarin wetten, regelgeving en processen terugkomen maken mij iets minder enthousiast en vind ik daardoor wat lastiger. Gelukkig werken we veel samen in de klas en kunnen we elkaar helpen.

Je bent Academielid geworden een tijd terug. Weet je nog wat de doorslag gaf om lid te worden?

Ik liep in het eerste jaar van mijn studie best wel aan tegen het intensiteit van het werken-leren traject. Ik dacht redelijk voorbereid te zijn op alles maar de impact van het werken in organisatie met een totaal andere werkcultuur en -hiërarchie had ik onderschat. En dan natuurlijk niet te spreken over alle totaal nieuwe informatie die op je afkomt vanaf dag één. Ik was zo enthousiast dat ik als een kip zonder kop alle informatie tot me nam en non-stop aan het studeren was. En daar was de Juf Danielle Academie met de Studietips cursus! Deze cursus heeft me geholpen om gestructureerd en effectief te studeren om zo tijd over te houden voor de nodige ontspanning die eerder ontbrak. 

"Tijdens mijn examens zag ik mijn (aan)tekeningen gewoon voor me!"

Hoe gebruik jij de Academie bij het studeren? Hoe ziet jouw studiestrategie eruit?

Ik kwam voor het eerst in aanraking met de Juf Danielle Academie tijdens mijn anatomie-fysiologie-pathologie lessen. Mijn lerares gebruikte de video’s als ondersteuning van haar les. In de Studietips cursus heb ik geleerd dat het helpt om stof visueel te maken. Bovendien moest ik zo extreem veel stof leren in korte tijd dat ik het nooit zou redden om een old fashioned samenvatting te maken. Ik heb een A3 blok aangeschaft en ben met behulp van de slides uit de lessen en de Juf Danielle video’s elk onderdeel van mijn examens gaan uittekenen. De stof bleef op deze manier zó veel beter hangen. Tijdens mijn examens zag ik mijn (aan)tekeningen gewoon voor me!

Ik werk tijdens mijn opleiding op vier verschillende afdelingen. Momenteel gebruik ik de Academie om het onderwerp van de afdeling waar ik werk volledig opnieuw door te lopen. Ik print alle actieve samenvattingen uit en werk bijna elke dag één onderdeel uit. Ik werk nu bijvoorbeeld op de Maag Darm Lever afdeling dus heb ik het Spijsverteringsstelsel uitgewerkt. Voor mijn volgende afdeling Neurologie ga ik het Zenuwstel alvast doorlopen om zo goed voorbereid te zijn.

Wat vind jij het leukste onderdeel van de Academie?

Ik kan eigenlijk niet kiezen! Ik vind het complete platform echt een fantastisch plezierige en effectieve manier om stof duurzaam tot je te nemen! Daarnaast vind ik de persoonlijke karakter van het platform door Danielle ook zeker positief bijdragen aan mijn plezierige ervaring. De vraagbaak biedt een mooie mogelijkheid om in contact te komen met andere fanatiekelingen en bij te dragen aan de kwaliteit van de Academie. En zo kan ik nog wel even doorgaan… 😉

Wil jij ook lid worden van de Juf Danielle Academie?

Lees meer via JufDanielleAcademie.com

Zoeken:

Categorieën:

Categorieën

Youtube, Instagram, Facebook

Gratis download

Word lid van de

Juf Danielle Academie:

Leuk leren over het menselijk lichaam

Het online platform om te leren over anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie.

  • 300+ uitlegvideo’s
  • 2500+ oefenvragen
  • 1000+ flashcards
  • 300+ Actieve Samenvattingen
  • 8 anatomie kleurboeken


En elke week komt er meer bij!