Case Study: Roel

Roel maakt een carrierestap naar de verpleegkunde. Hij studeert verpleegkunde in België en is sinds 2021 lid van de Juf Danielle Academie. Ik spreek met hem over zijn passie voor verpleegkunde, hoe het is om na al die jaren weer in de schoolbanken te zitten, en hoe hij Juf Danielle gebruikt in zijn studie. 

Je bent op latere leeftijd verpleegkunde gaan studeren. Ik ben heel benieuwd hoe jouw carrièrepad eruit ziet. Heb je het menselijk lichaam en de gezondheidszorg altijd al interessant gevonden?

Mijn relatie met de gezondheidszorg is dik dertig jaar geleden begonnen, toen ik als dienstplichtig militair ambulancier bij de Belgische Luchtmacht werd. Alles wat ik toen heb geleerd over EHBO en specifieke zorgen aan gewonden heb ik altijd onthouden en hier en daar ook toe kunnen passen.

Na mijn militaire dienst ben ik journalist geworden (ongeveer 15 jaar), en nadien chef-kok, tot ik door Covid-19 thuis kwam te zitten. In die periode ben ik na gaan denken over mijn allerlaatste professionele etappe, en vanuit gesprekken met een loopbaancoach kwam een baan als verpleegkundige naar boven. Zorg dragen voor anderen, bleek een rode draad te zijn in mijn hele voorgaande carrière. Dat zet ik nu verder.

Jij studeert verpleegkunde in België, kan je kort vertellen hoe die opleiding er uit ziet in België? Voltijd/deeltijd, hoeveel jaar, hoeveel stage, etc? Moet je veel theorie leren of juist veel praktijk?

In Belgie heb je twee niveaus in de opleiding tot verpleegkundige. Enerzijds is er de HBO5-opleiding, die sinds dit academiejaar leidt tot het diploma Basisverpleegkundige. Deze opleiding is vooral praktijkgericht en duurt drie jaar, met 2300 uren stage. Basisverpleegkundigen mogen een beperkt aantal technieken zelfstandig uitvoeren, al de rest moet onder toezicht van een bachelorverpleegkundige gebeuren. Op afdelingen zoals pediatrie, spoedeisende hulp, intensieve zorgen en het operatiekwartier mag je niet werken als basisverpleegkundige.

Anderzijds is er de professionele bachelor, die ik volg. Als bachelorstudent studeer je af na vier jaar, inclusief 2300 uren stage, als verpleegkundige verantwoordelijk voor algemene zorg (=vvaz). In deze opleiding duik je dieper de theorie in.

Je bent al jaren lid van de Academie, dus het zal waarschijnlijk niet lang meer duren voordat je jouw papiertje in je zak hebt. Weet je al wat je zou willen doen als jouw studie is afgerond?

Ik wil na afstuderen heel graag op de spoedeisende hulp gaan werken. Met mijn bachelordiploma mag ik daar starten, maar ik zal nog extra moeten gaan studeren om via een postgraduaatstudie mijn bijzondere beroepstitel spoed en intensieve zorgen te kunnen behalen. Die heb ik nodig om op die afdeling te mogen blijven werken.

Wat vind je het meest interessant aan het vak verpleegkunde?

Voor mij primeert het contact met de patiënten. Ik vind het heel belangrijk om menselijke, kwaliteitsvolle zorg aan te kunnen bieden. Onmisbaar onderdeel daarvan is mijn theoretische en praktische kennis van het vakgebied. Patiënten in begrijpelijke taal een degelijk antwoord kunnen geven op hun vele vragen, doet zo enorm veel.

Waar loop je het meeste tegenaan bij het studeren? Hoe is het om op latere leeftijd weer de schoolbanken in te gaan?

Op latere leeftijd weer de schoolbanken opzoeken, tussen medestudenten die makkelijk 30 jaar jonger zijn, is op zijn minst bijzonder te noemen. Het heeft me geholpen om met een frissere blik naar de wereld te kijken, wat nooit slecht is.

Ouder zijn heeft zeker ook zijn voordelen. Ik ben beter in staat om een en ander te relativeren, kan mijn werk wellicht ook beter plannen, en ik heb wel wat levenservaring die ik meeneem in mijn stages. Desalniettemin is het een pittige studie, waar heel wat tijd in moet worden gestoken. Omdat ik heel bewust heb gekozen voor deze opleiding, kan ik wel altijd de focus en drive vinden om mijn uiterste best te doen.

Je bent alweer een paar jaar lid van de Academie. Weet je nog wat de doorslag gaf om lid te worden destijds?

Een vriendin van me wees me in 2021 op het bestaan van de Juf Danielle Academie, nadat ik tegen haar had lopen zeuren over de ontzaglijke hoeveelheid leerstof die ik tijdens één lesuur anatomie te verwerken kreeg.

Na het eerste filmpje (over translatie en transcriptie) was ik meteen om. Ik had instant in de gaten dat de Academie me zou helpen bij het studeren en begrijpen van de materie. En dat is ook zo gebleken.

Hoe gebruik jij de Academie bij het studeren? Hoe ziet jouw studiestrategie eruit?

Van in het begin ben ik begonnen met het volledig uitschrijven van de video’s die ik nodig had. Letterlijk woord na woord, hier en daar een beetje aangepast aan de Vlaamse context. Met het knip- en plakprogramma van Windows zorgde ik ervoor dat de nodige tekeningen erbij werden geplaatst. In mijn vakanties schreef ik de video’s uit die me boeiden of waarvan ik wist dat ze later in de opleiding hun nut zouden bewijzen. En zo heb ik een best indrukwekkend naslagwerk bij elkaar ‘geschreven’.

Wat vind jij het leukste onderdeel van de Academie?

De mogelijkheid om vragen te kunnen stellen via de vraagbaak vind ik erg leuk en waardevol.

Zou je anderen aanraden om lid te worden, en waarom?

Zeker weten. De behandelde onderwerpen worden eenvoudig uitgelegd, mét de te kennen termen, wat maakt dat je als student een erg stevige basis op kan bouwen.

De voorbije jaren heb ik erg sterk gescoord op mijn stages. Vooral al de kennis die ik heb opgedaan uit de Juf Danielle Academie was voor mijn stagebegeleiders hét punt waarmee ik me onderscheidde van mijn medestudenten.

Wil jij ook lid worden van de Juf Danielle Academie?

Kijk dan eens op JufDanielleAcademie.com

Zoeken:

Categorieën:

Categorieën

Youtube, Instagram, Facebook

Gratis download

Word lid van de

Juf Danielle Academie:

Leuk leren over het menselijk lichaam

Het online platform om te leren over anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie.

  • 300+ uitlegvideo’s
  • 2500+ oefenvragen
  • 1000+ flashcards
  • 300+ Actieve Samenvattingen
  • 8 anatomie kleurboeken


En elke week komt er meer bij!