Perinatale asfyxie

Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden. 

Word lid of log in om deze inhoud te bekijken.

Door zuurstofgebrek bij een ongeboren kind, treedt verzuring op die we perinatale asfyxie noemen. Er kan hierdoor schade ontstaan aan diverse organen. Deze video gaat over de gevolgen daarvan.

Te weinig zuurstof, te veel CO2

Doordat er sprake is van hypoxie kan er onvoldoende CO2 worden afgegeven vanuit de lichaamscellen. Daarnaast zullen alternatieve verbrandingsprocessen worden ingezet om het lichaam van zuurstof te voorzien: hierbij komt lactaat vrij. Het lichaam van de foetus past zich aan het lage zuurstofgehalte aan. De hersenen en het hart zullen relatief het meeste zuurstof krijgen. Celschade zal dus het eerste optreden bij andere organen, die juist minder zuurstof krijgen.

Foetale nood kan perinatale asfyxie worden

Wanneer de APGAR score ook na vijf minuten onder de 6 blijft, en er sprake is van acidose in het bloedgas wordt de diagnose perinatale asfyxie gesteld. Ook wanneer de APGAR wel verbetert is het nodig de pasgeborene goed in de gaten te houden want door de herstellende doorbloeding van alle organen kan een hevige afweerreactie optreden.

Bekijk de les via de Juf Danielle Academie

Meer leren over de voortplanting

In de ‘Routekaart Voortplanting en Ontwikkeling’ op de Juf Danielle Academie kan je alle lessen bekijken over de voortplanting, denk aan onderwerpen zoals Menstruatiecyclus, Zwangerschap, Embryologie, Tweelingen, Bevalling, Foetale Nood, en de Prematuur.

Als Academielid krijg je direct toegang tot alle inhoud over de voortplanting, en natuurlijk ook over alle andere orgaanstelsels!

Lees er hier meer over:

Zoeken:

Categorieën:

Categories

Youtube, Instagram, Facebook

Gratis download

Word lid van de

Juf Danielle Academie:

Leuk leren over het menselijk lichaam

Het online platform om te leren over anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie.

  • 300+ uitlegvideo’s
  • 2500+ oefenvragen
  • 1000+ flashcards
  • 300+ Actieve Samenvattingen
  • 8 anatomie kleurboeken


En elke week komt er meer bij!

Of lees verder:

Hersenvliezen

Hersenvliezen Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. De hersenvliezen ofwel meningen hebben we in

Lees verder »

Dwarslaesie

Dwarslaesie Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Er zijn heel veel verschillende soorten ruggenmergletsel.

Lees verder »

Pijn

Pijn Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Iedereen kent pijn. Het is een signaal

Lees verder »