Verkoudheid
Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neusholte, keelholte en/of sinussen… en het komt erg veel voor. De oorzaak is een virus, meestal een variant van het rhinovirus; een onschuldig (maar besmettelijk) enkelstrengs RNA virus.
Acute rhinitis (verkoudheid)
Het virus dringt onze epitheelcellen binnen. Hierdoor zwelt het epitheel op, en gaat meer slijm produceren. Van hieruit kan het virus zich vermenigvuldigen en verspreiden. In de meeste gevallen is een verkoudheid na drie tot vijf dagen weer over z’n hoogtepunt heen maar het kan nog even duren voor de klachten echt over zijn. Er bestaat geen curatieve behandeling voor verkoudheid. Wat wel mogelijk is, is de hinderlijke symptomen verlichten.
Chronische rhinitis
Ook bestaat er chronische rhinitis, vaak chronische verkoudheid genoemd. In de meeste gevallen is hier sprake van een allergie. Dit wordt het meest gezien bij mensen die atopisch zijn maar kan ook optreden in de vorm van hyperreactieve rhinitis of een anatomische afwijking.
Leer meer over verkoudheid in deze les op de Juf Danielle Academie →

Meer leren over het Ademhalingsstelsel
In de ‘Routekaart Ademhalingsstelsel’ op de Juf Danielle Academie kan je alle lessen bekijken over het ademhalingsstelsel, denk aan onderwerpen zoals Longen, Gaswisseling, Volume en Druk tijdens de Ademhaling, Griep, Pneumonie, Pneumothorax, en Kinkhoest.
Als Academielid krijg je direct toegang tot alle inhoud over het ademhalingsstelsel, en natuurlijk ook over alle andere orgaanstelsels!
Lees er hier meer over: