Verkoudheid

Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden. 

Word lid of log in om deze inhoud te bekijken.

Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neusholte, keelholte en/of sinussen… en het komt erg veel voor. De oorzaak is een virus, meestal een variant van het rhinovirus; een onschuldig (maar besmettelijk) enkelstrengs RNA virus.

Acute rhinitis (verkoudheid)

Het virus dringt onze epitheelcellen binnen. Hierdoor zwelt het epitheel op, en gaat meer slijm produceren. Van hieruit kan het virus zich vermenigvuldigen en verspreiden. In de meeste gevallen is een verkoudheid na drie tot vijf dagen weer over z’n hoogtepunt heen maar het kan nog even duren voor de klachten echt over zijn. Er bestaat geen curatieve behandeling voor verkoudheid. Wat wel mogelijk is, is de hinderlijke symptomen verlichten.

Chronische rhinitis

Ook bestaat er chronische rhinitis, vaak chronische verkoudheid genoemd. In de meeste gevallen is hier sprake van een allergie. Dit wordt het meest gezien bij mensen die atopisch zijn maar kan ook optreden in de vorm van hyperreactieve rhinitis of een anatomische afwijking.

Leer meer over verkoudheid in deze les op de Juf Danielle Academie →

Meer leren over het Ademhalingsstelsel

In de ‘Routekaart Ademhalingsstelsel’ op de Juf Danielle Academie kan je alle lessen bekijken over het ademhalingsstelsel, denk aan onderwerpen zoals Longen, Gaswisseling, Volume en Druk tijdens de Ademhaling, Griep, Pneumonie, Pneumothorax, en Kinkhoest.

Als Academielid krijg je direct toegang tot alle inhoud over het ademhalingsstelsel, en natuurlijk ook over alle andere orgaanstelsels!

Lees er hier meer over:

Zoeken:

Categorieën:

Categories

Youtube, Instagram, Facebook

Gratis download

Word lid van de

Juf Danielle Academie:

Leuk leren over het menselijk lichaam

Het online platform om te leren over anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie.

  • 300+ uitlegvideo’s
  • 2500+ oefenvragen
  • 1000+ flashcards
  • 300+ Actieve Samenvattingen
  • 8 anatomie kleurboeken


En elke week komt er meer bij!

Of lees verder:

Hersenzenuwen

Hersenzenuwen Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. We hebben twaalf hersenzenuwen. In deze video

Lees verder »

Cirkel van Willis

Cirkel van Willis Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. De cirkel van Willis, soms

Lees verder »

Pijn

Pijn Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Iedereen kent pijn. Het is een signaal

Lees verder »