Sympathicus en parasympathicus
Het sympathisch zenuwstelsel en parasympathisch zenuwstelsel zijn twee losstaande onderdelen van het autonoom zenuwstelsel. Ze regelen de automatische processen in het lichaam. Deze twee werken heel slim samen, maar hebben wel een eigen receptoren en neurotransmitters.
Sympathicus: Actie, Parasympathicus: Rust
De sympathicus ken je van de ‘fight of flight’ reactie. Het zorgt onder andere voor een snellere hartslag en verwijdde luchtwegen. De parasympathicus is de tegenhanger, deze kennen we van de ‘rest and digest’ reactie. Dit is onze herstelstand. Zowel de sympathicus als de parasympathicus starten in de hersenen. De sympathicus loopt via het ruggenmerg naar beneden en ontspringt in het ruggenmerg tussen C8 en L2. De ganglia liggen tegen de ruggenwervels aan. De parasympathicus verloopt met name via de hersenzenuwkernen, en de ganglia liggen heel dicht bij of zelfs in organen.
Receptoren en neurotransmitters
In deze video gaan we een heleboel lastige termen bespreken die te maken hebben met de sympathicus en parasympathicus bespreken. We maken een onderscheid tussen verschillende soorten receptoren en hun bijbehorende neurotransmitters, ook gaan we bekijken waarom kennis van dit onderwerp eigenlijk zo belangrijk is bij het voorschrijven van medicatie.
Bekijk de les via de Juf Danielle Academie

Meer leren over het Zenuwstelsel
In de ‘Routekaart Zenuwstelsel’ op de Juf Danielle Academie kan je alle lessen bekijken over de hersenen en zenuwen, denk aan onderwerpen zoals Hersenen, Sympathicus en Parasympathicus, Ruggenmerg, Actiepotentiaal, Hersenzenuwen, Pijn, Chronische Pijn en Epilepsie.
Als Academielid krijg je direct toegang tot alle inhoud over het zenuwstelsel, en natuurlijk ook over alle andere orgaanstelsels!
Lees er hier meer over: