Sympathicus en parasympathicus

Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden. 

Word lid of log in om deze inhoud te bekijken.

Het sympathisch zenuwstelsel en parasympathisch zenuwstelsel zijn twee losstaande onderdelen van het autonoom zenuwstelsel. Ze regelen de automatische processen in het lichaam. Deze twee werken heel slim samen, maar hebben wel een eigen receptoren en neurotransmitters. 

Sympathicus: Actie, Parasympathicus: Rust

De sympathicus ken je van de ‘fight of flight’ reactie. Het zorgt onder andere voor een snellere hartslag en verwijdde luchtwegen. De parasympathicus is de tegenhanger, deze kennen we van de ‘rest and digest’ reactie. Dit is onze herstelstand. Zowel de sympathicus als de parasympathicus starten in de hersenen. De sympathicus loopt via het ruggenmerg naar beneden en ontspringt in het ruggenmerg tussen C8 en L2. De ganglia liggen tegen de ruggenwervels aan. De parasympathicus verloopt met name via de hersenzenuwkernen, en de ganglia liggen heel dicht bij of zelfs in organen. 

Receptoren en neurotransmitters

In deze video gaan we een heleboel lastige termen bespreken die te maken hebben met de sympathicus en parasympathicus bespreken. We maken een onderscheid tussen verschillende soorten receptoren en hun bijbehorende neurotransmitters, ook gaan we bekijken waarom kennis van dit onderwerp eigenlijk zo belangrijk is bij het voorschrijven van medicatie.

Bekijk de les via de Juf Danielle Academie

Meer leren over het Zenuwstelsel

In de ‘Routekaart Zenuwstelsel’ op de Juf Danielle Academie kan je alle lessen bekijken over de hersenen en zenuwen, denk aan onderwerpen zoals Hersenen, Sympathicus en Parasympathicus, Ruggenmerg, Actiepotentiaal, Hersenzenuwen, Pijn, Chronische Pijn en Epilepsie.

Als Academielid krijg je direct toegang tot alle inhoud over het zenuwstelsel, en natuurlijk ook over alle andere orgaanstelsels!

Lees er hier meer over:

Zoeken:

Categorieën:

Categorieën

Populaire blogs:

Youtube, Instagram, Facebook

Gratis download

Word lid van de

Juf Danielle Academie:

Leuk leren over het menselijk lichaam

Het online platform om te leren over anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie.

  • 300+ uitlegvideo’s
  • 2500+ oefenvragen
  • 1000+ flashcards
  • 300+ Actieve Samenvattingen
  • 8 anatomie kleurboeken


En elke week komt er meer bij!

Of lees verder:

Chronische pijn

Chronische pijn Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Pijn is in de basis een

Lees verder »

Hersenvliezen

Hersenvliezen Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. De hersenvliezen ofwel meningen hebben we in

Lees verder »

Pijn

Pijn Deze les is alleen beschikbaar voor academieleden.  Word lid of log in om deze inhoud te bekijken. Iedereen kent pijn. Het is een signaal

Lees verder »
6 Studietips voor Efficiënt leren

Als je student bent, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar het antwoord: Hoe kan ik het meest efficiënt leren? In dit PDFje geef ik jou 6 van mijn studietips waarmee ik mijn studie ben doorgekomen.

Je ontvangt direct een mail met daarin het PDFje :)

Anatomie Kleurboek: Arteriën en Venen
Meld je aan voor e-mails van JufDanielle en ontvang binnen een paar minuten het Anatomie Kleurboek in jouw inbox!
Marketing by